Predsjednik Vlade Milanović: HBOR bi trebao postati izvozna banka koja će pratiti izvozne projekte

Slika /Vijesti/2014/Studeni/24 studeni/FAH-Hb240489.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovao je danas, s potpredsjednikom Brankom Grčićem, ministrom financija Borisom Lalovcem i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, na 13. međunarodnoj HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trebala bi dominantno postati izvozna banka koja će pratiti izvozne projekte najuspješnijeg dijela hrvatskog gospodarstva, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vlade Zoran Milanović na 13. HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

HBOR nije i ne smije biti politička banka u smislu promocije pojedine stranke, ali mora biti politička u drugom smislu koji je sadržan u poticanju i praćenju izvoza, drži Milanović.

Po njegovim riječima, premda je Europska unije donijela zajedničko tržište, linija koja razdvaja uspješne i neuspješne ide granicama nacionalnih država.

Stoga, kaže Milanović, treba biti raznovrstan i kvalitetan kako bi se osigurala tržišta za hrvatske robe. Ističe pri tome da prirodni resursi Hrvatskoj nisu dovoljni kao ni oslanjanje na izvoz usluga kroz turizam.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocjenjuje da su izvoznici ove godine napravili "malo čudo" povećavši značajno hrvatski izvoz. To je povećanje po njegovoj ocjeni neizbježan rezultat ulaska Hrvatske u EU te kaže kako očekuje i rast izravnih stranih ulaganja.

Izvoznicima je poručio da su za njih velika šansa sredstva iz europskih fondova. "Okrenite se EU fondovima jer su mogućnosti izvanredne", poručio je Grčić izvoznicima.

Naglašava i da je u HBOR-u trenutno slobodno 3,7 milijardi kuna kapitala, a još šest milijardi u poslovnim bankama. Bankare je pozvao da poboljšaju uvjete kreditiranja i budu fleksibilniji, bez obzira na upute banaka majki.

Iznoseći podatke prema kojima je izvoz u prvih devet mjeseci na godišnjoj razini porastao za 9,6 posto, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je kako se Akcijski plan podrške izvozu uspješno provodi, da je tretman izvoznika u javnosti povoljniji nego prije i da gospodarska diplomacija sve više i uspješnije servisira izvoznike.

Prema podacima koje je iznio predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan, HBOR je do sada podupro izvoznih poslova u vrijednosti 38 milijardi kuna i osigurao te poslove s još 19 milijardi kuna.

Nova uprava po njegovim riječima skraćuje rokove odobravanja kredita, uvodi mezanin financiranje prvenstveno za male i srednje poduzetnike, a osnovala je i posebnu direkciju za EU fondove.

Kristijan najavljuje i dva nova proizvoda HBOR-a - osiguranje izvoza i izvoznih potraživanja za male i srednje poduzetnike.

Na konferenciji HBOR-a je nekoliko stotina sudionika koji će raspravljati o tome kako povećati izvoz, kako do sredstava iz EU fondova, kako smanjiti izvozne rizike te kako najnovija međunarodna politička previranja i sankcije utječu na hrvatski izvoz.

(Hina) 


Vijesti iz medija | Zoran Milanović