Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatska će u srpnju 2015. godine aplicirati za članstvo u Schengenskoj zoni

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_hrvatska_ce_u_srpnju_2015_godine_aplicirati_za_clanstvo_u_schengenskoj_zoni.jpg

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak Odbora za koordinaciju i nadzor Schengenskog instrumenta, koji je vodio predsjednik Odbora Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, a na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Prije godinu dana sam najavio da je jedan od važnijih ciljeva naše Vlade da u najkraćem mogućem roku od pristupanja EU, a to je rok od dvije godine, Hrvatska bude u stanju formalno aplicirati za članstvo u Schengenskoj zoni, to znači 1. srpnja. 2015. godine, i izravno se podvrgnuti konačnoj evaluaciji Europske unije jesmo li za to spremni ili nismo“, izjavio je predsjednik Vlade nakon sastanka. „Mi znamo i vjerujemo da jesmo i da ćemo biti spremni“, dodao je. Kazao je da je to važan cilj te da time dokazujemo i pokazujemo da smo uređena država i da smo u najkraćem mogućem realnom roku ispunili sve kriterije i ispravno i namjenski potrošili sredstva iz Schengen Facility fonda, tj. fonda za primjenu Schengena. Pojasnio je da je to niz vrlo ozbiljnih tehničkih kriterija, ne političkih, a na kraju procesa Europska unija u roku od pola godine ocjenjuje zadovoljava li Hrvatska te kriterije. „Osobno ću nadzirati taj proces, kao što sam i do sada“, kazao je premijer i nastavio: „Radimo dobro i za malo više od godinu dana, u srpnju 2015. godine, Hrvatska će aplicirati i dokazati da je sredstva potrošila namjenski i u maksimalnom iznosu. Dodao je da će tada biti dio slobodne zone, zone kretanja i jedinstva, gdje Hrvatska i pripada, a njezini građani će imati priliku da se slobodno i praktički bez ikakvog ili skoro ikakvog nadzora kreću unutar schengenske zone. „To je test vjerodostojnosti i uređenosti države, funkcioniranja njezinih službi i administracije“, zaključio je premijer.



Pisane vijesti | Zoran Milanović