Predsjednik Vlade Milanović: Javna poduzeća moraju biti okosnica razvoja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_javna_poduzeca_moraju_biti_okosnica_razvoja.jpg

U Kongresnoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održava se Konferencija Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“. Na konferenciji sudjeluju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade Branko Grčić, Milanka Opačić i Ranko Ostojić, te ministri Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Vrdoljak, Slavko Linić, Tihomir Jakovina, Anka Mrak Taritaš, Mihael Zmajlović, Mirando Mrsić i Orsat Miljenić.
 

Konferencija ima karakter savjetovanja, s ciljem analize stanja u poslovanju, restrukturiranju i ulaganju trgovačkih društava, utvrđivanje trendova i načina poboljšanja učinkovitosti poslovanja te planovi za 2014. godinu.

U obraćanju nazočnima, premijer Milanović potvrdio je da Republika Hrvatska ulazi u europsku proceduru prekomjernog deficita, pojasnivši da se od Hrvatske očekuje da u tri godine svede manjak proračuna na ispod 3 posto te da javni dug spusti ispod 60 posto BDP-a. „Također, od nas se očekuje da do tog cilja, koji je ponajprije u hrvatskom, a tek onda i u europskom interesu, dođemo povećanjem proračunskih prihoda i istovremenim smanjivanjem državnih rashoda“. Pojasnio je da je borba s prekomjernim deficitom i zaduženošću besmislena, ako se ubrzo ne pokrene rast gospodarstva i razvoj te novo zapošljavanje, istaknuvši da je uloga javnih poduzeća u tom poslu vrlo važna i nezamjenjiva, govoreći pritom o realizaciji investicijskih potencijala javnih poduzeća.

Izvijestio je i da proces racionalizacije poslovanja i smanjivanja viška zaposlenih već neko vrijeme teče u svim javnim tvrtkama, ali različitom dinamikom i intenzitetom od tvrtke do tvrtke, istaknuvši pritom javna poduzeća koja u tome prednjače, poput Hrvatske pošte i HŽ Infrastrukture. Dodao je da ima i određeni broj tvrtki koje izbjegavaju nužne reforme i ustežu se od mjera koje su jasne i čiju provedbu Vlada mjesecima očekuje, napomenuvši da više neće biti tolerancije prema odstupanju od postavljenih ciljeva i planova investicija. „Očekujem punu posvećenost reformama i povećanju efikasnosti, a pritom morate voditi računa da ni za milimetar ne smije pasti kvaliteta javnih usluga koje javna poduzeća pružaju građanima, rekao je, ponovivši da Vlada neće biti popustljiva prema upravama koje ne žele, ne mogu ili ne znaju raditi ono što im je posao.

Predsjednik Vlade Milanović podsjetio je da je u ove dvije godine napravljen iskorak kad je riječ o javnim tvrtkama. Naglasio je da ukupni podaci o poslovanju govore da se prihodi kontinuirano povećavaju, a troškovi smanjuju te da će ove godine broj zaposlenih biti sveden na ispod 50 tisuća. Također, izvijestio je da je iznos ukupnih investicija javnih poduzeća po zaposlenome, u razdoblju od 2011. do 2013. godine, bio 478 tisuća kuna, dok će se na kraju ove godine – gledano u razdoblju od 2012. do 2014. – taj iznos popeti na 628 tisuća kuna. Dodao je da Vlada ove godine od javnih poduzeća očekuje investicije nakon što se provede proces saniranja dugova, restrukturiranja i pripreme dokumentacija.

Isto tako, istaknuo je da će Vlada tijekom ove godine intenzivirati privatizacijske procese vezane za državnu imovinu, pa tako i za poduzeća u vlasništvu države. „Vlada inzistira na kooperativnosti uprava onih poduzeća koja kanimo privatizirati ili pronaći strateške partnere“, rekao je, pojasnivši da se ne radi o rasprodaji državne imovine. „To je korak prema većoj konkurentnosti i novim radnim mjestima“.

Na kraju svog govora, premijer je izrazio podršku onim javnim poduzećima koja se trude pošteno i odgovorno, s vidljivim rezultatima, obavljati častan, težak i važan posao, istaknuvši da upravljanje javnim poduzećima jest provođenje politike Vlade. „Za to smo dobili mandat i očekujemo da javna poduzeća budu okosnica razvoja i ogledalo uređene države kakvu gradimo“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.
 

Pisane vijesti