Predsjednik Vlade Milanović na aktualnom prijepodnevu: Nema rješenja bez gospodarskog rasta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_na_aktualnom_prijepodnevu_nema_rjesenja_bez_gospodarskog_rasta.jpg

Hrvatski sabor započeo je četvrtu sjednicu aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg su predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Postavljeno je 39 pitanja iz različitih područja, od zdravstva, znanosti, gospodarstva i zaštite na radu, isplate poticaja, zaštite okoliša, preko zakona o lokalnoj samoupravi i biračkih popisa do iskoristivosti EU fondova.

Zastupnik Nenad Hodžić pitao je predsjednika Vlade Milanovića kako vidi dinamiku približavanja BiH i ostalih zemalja regije u Europsku uniju, na što je premijer odgovorio kako se nada da će u najkraćem razumnom roku i BiH, i Crna Gora i Srbija postati članice Europske unije, čime će se stvoriti zona stabilnosti, mira i predvidivosti, što je majka uspjeha.

Posao Vlade je da ljudima govore istinu, a ne da širi neutemeljeni optimizam, odgovorio je premijer Milanović na pitanje zastupnika Dragutina Lesara do koje će granice Vlada smanjivati cijenu rada, kupovnu moć građana i standard. Nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom, pokušavamo stvari promijeniti iz zatečenog stanja kojim se ne pravdamo, koje nije dobro, ne upiremo prstom u krivce, ne tražimo ih oko sebe, radimo svoj posao, rekao je predsjednik Vlade i dodao da nema rješenja bez gospodarskog rasta.

Ministar branitelja Predrag Matić na upit zastupnika Tomislava Ivića zašto do sada nisu isplaćene stipendije djeci iz Fonda hrvatskih branitelja premda su za to postojali svi uvjeti, odgovorio je kako će isplate krenuti krajem travnja, a jedini razlog zašto to do sada nije učinjeno je izvješće upravitelja Fonda i dodao da će, budući da je po tom izvješću prihodovano manje novca od planiranog, svih 44 milijuna kuna dati upravo za stipendiranje djece hrvatskih branitelja.

Zastupnik Dinko Bošnjak pitao je prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića što namjerava poduzeti u vezi usklađenja cijena električne energije i naknade za korištenje prostora elektrana, koji je odgovorio da u EU, osim Hrvatske i Slovenije, ne postoji ni jedna vlada se stavlja u ulogu onoga tko formira cijene nafte i plina, jer je to pitanje tržišta, a što se tiče naknade za korištenje prostora elektrana potpredsjednik Čačić rekao je da te standarde treba razmotriti i korigirati te da će to i učiniti.

Nakon što je zastupnik Branko Bačić ustvrdio da je Vlada zaustavila tri važna projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju, predsjednik Vlade kazao je kako projekti nisu zaustavljeni, već idu svojom dinamikom, te da misli da ova Vlada korektno radi i ne zapostavlja nijednu regiju u Hrvatskoj, a Vladimiru Šeksu na pitanje o procesu rehabilitacije Draže Mihajlovića odgovorio je da to ne odobrava i smatra lošim, eskapističkim, kukavički pristupom, a kada je četnička ideologija u pitanju, nema tu ideologije, samo jedna zla praksa.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Hrvatskih laburista Zlatka Tušaka, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je kako je mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna usmjerena prema poslodavcima koji ne otpuštaju radnike te isplaćuju plaće i doprinose, a bit će, istaknuo je, pod posebnim nadzorom. Rekao je da se tom mjerom želi mladim ljudima pomoći da u godinu dana steknu radno iskustvo i konkuriraju za radna mjesta, dodavši da od 130 tisuća mladih njih oko 60 tisuća nema ni dana radnog iskustva.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je najavio smanjenje cijena koje se u Hrvatskoj plaćaju za energiju iz obnovljivih izvora te utvrđivanje tarifa koje su primjerene europskima te naglasio da će svi koji se prijave dobiti dozvole i subvencije za obnovljive izvore. Novi model ide u okviru sedam dana na Vladu i svi su dobrodošli, dodao je.



Pisane vijesti