Predsjednik Vlade Milanović: Neću dopustiti da se radikalnim mjerama i rezovima potrošnje negativno utječe na rast

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_necu_dopustiti_da_se_radikalnim_mjerama_i_rezovima_potrosnje_negativno_utjece_na_rast.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, nakon izvanrednog summita čelnika zemalja članica EU-a o Ukrajini, komentirao je rebalans proračuna i rezultate dubinske analize Europske komisije, koja je utvrdila da Hrvatska ima pretjerane makroekomske neravnoteže. „Mi smo, kao što znate, u proceduri prekomjernog deficita i te su neuravnoteženosti, imbalances, nama poznate, to nije ništa novo, imamo naslijeđenu tešku situaciju; rekao sam da smo možda i pogriješili što s ovakvim proračunom nismo išli još prošle godine, to nama ide na dušu, međutim, ono što smo sada predložili i što će po svemu sudeći biti usvojeno i što u ovom trenutku možemo, jer to nije samo tehnička odluka, to je prije svega politička odluka, dakle, ukoliko želite održati nekakav socijalni balans, kakvu-takvu socijalnu koheziju, kakvu-takvu razinu, ja bih rekao, ne prava, nego statusa ljudi, onda daljnjim radikalnim, grubim rezanjem potrošnje, dovodite u pitanje gospodarsku aktivnost u zemlji Prema tome, to je jako lako napisati negdje u kabinetu, pred kompjuterom, ali puno je teže provesti“, kazao je.

Ponovio je da neće dopustiti da Hrvatska dođe u poziciju u koju je došla Grčka, tim više što se nismo ni zaduživali kao Grčka. „Mi nismo članica eurozone, imamo jednu kompliciranu situaciju iz koje smo u tri godine u stanju izaći. I to sa vrlo jasnom projekcijom kako da u tri godine od očekivane projekcije skromnog rasta postignemo deficit koji je manji od tri posto. To je realno. Ali ako u prvoj godini odsiječemo granu na kojoj sjedimo, što je recimo bio prvotni prijedlog Europske komisije, ali ne stajalište MMF-a onda nismo napravili dobar posao za Hrvatsku. Moj posao je Hrvatska“, istaknuo je.

Premijer je naglasio kako će Hrvatska u prvoj godini tražiti više razumijevanja od Europske komisije u pogledu smanjivanja deficita. „Važno je kako će na sve reagirati financijska tržišta, kako će gledati na vjerodostojnost i put hrvatske Vlade, a ne što je birokratski učinila zato što je to propisala Europska komisija“, kazao je i nastavio: “ Ovo je predmet pregovora u kojima ćemo mi dokazati da radimo posao, da idemo prema cilju. Članica smo EU, znamo koje su nam obveze, koji su mehanizmi na koje smo pristali, to nije ništa novo“. Pojasnio je kako niz država ima proceduru prekomjernog deficita te da Hrvatska nije ni prva ni zadnja. „Međutim, pitanje je treba li u prvim godinama ići radikalnim mjerama i rezovima potrošnje koje imaju negativan utjecaj na rast. To neću dopustiti“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti