Predsjednik Vlade Milanović: Nema rasprodaje nacionalnih resursa

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je jučer i danas u radnom posjetu Bosni i Hercegovini. U Mostaru je sudjelovao na otvaranju 16. Međunarodnog gospodarskog sajma, gdje je izrazio očekivanje da će sve zemlje regije postati članicama Europske unije te se založio za njihovo uključivanje u zajedničko tržište. Naglasio je da će Hrvatska učiniti sve da barijere, koje će donijeti skoro članstvo u Europskoj uniji, budu što manje.

„Ulazimo u jedinstveno tržište, imat ćemo mnoga prava i mogućnosti, a istovremeno ćemo se za neke stvari morati žešće boriti“, rekao je premijer Milanović u izjavi za medije nakon otvaranja međunarodnog sajma naglasivši da vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda te da je samo stvar marketinga i upornosti da se oni prodaju na širem tržištu.

Upitan o odluci saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojom SDP na tri mjeseca gubi prava na redovito financiranje zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako mu nije drago što se dogodio previd. „Ali zakon je zakon. Politika je strast, emocija i odgovornost, ali kada je zakon u pitanju onda je to ratio koji je lišen svake vrste strasti. To je to i morate ga provesti. Mislim da ćemo se za svoja stečena prava koja smo stekli na izborima boriti pravnim sredstvima. Dakle na upravnom sudu i na kraju vjerojatno na Ustavnom sudu. Vjerojatno će na kraju pravda i Ustav pobijediti, ali dok se to ne dogodi, ja ne mogu niti mi je ikada padalo na pamet uopće predložiti svojim kolegama iz SDP-a da glasuju drukčije.“ Također je apelirao da se ova odluka ne naziva kaznom nego administrativnom barijerom. „Kazna je kada netko presuđuje u okviru nekog raspona mogućnosti. Ovdje se naprosto radi da ste, zbog zakašnjenja od dva sata ili dva dana, sankcionirani administrativnom mjerom oko koje nema rasprave i razgovora“, kazao je premijer Milanović. Naglasio je da je, kada se već to dogodilo, možda i dobro da se vidi kakav tko ima odnos prema zakonu.

Na pitanje o najavi privatizacije Poštanske banke i Croatia osiguranja, predsjednik Vlade ustvrdio je da nema rasprodaje nacionalnih resursa. „Trgovačka društva u pravilu nisu nikakvi nacionalni resursi nego društva dioničara koja na tržištu pokušavaju zaraditi što je moguće više“. Najavio je i da će Podravka također postati moderno dioničko društvo. „Podravka će sve manje postojati kao državna firma, ako je to ikada i bila, a postaje jedno moderno društvo dioničara koje dominira dijelovima europskog tržišta, s državom ili bez države“.

Premijer je podsjetio da država i u Ini ima 45 posto dionica, dodavši kako vlada s jedne strane štiti nacionalni interes, a s druge se bori oko profita kompanije kao dioničar, kako bi nam ostali što je moguće više. „To nije sukob interesa, ali se radi o jednom unutarnjem animozitetu. S jedne strane ste administrator i upravljač, a s druge strane ste dioničar. INA je dioničko društvo i tu nema nacionalnih interesa. Ono što je u interesu kompanije, to treba biti u našem interesu i ustvari to državu vrlo često dovodi u jako nezgodnu situaciju“. Predsjednik Vlade je rekao da upravo zato govori da trebamo zadržati državnu dominaciju u monopolima koji su prirodni, u temeljnim resursima kao što su vode, šume i obala, ono što je nezamjenjivo i jedinstveno.



Pisane vijesti