Predsjednik Vlade Milanović: Pravila ponašanja, djelovanja i etike u mojoj su Vladi jasno postavljena

Neposredno prije neformalnog sastanka predsjednika predsjednika država ili vlada zemalja Europske unije u Bruxellesu, predsjednik Vlade odgovorio je na pitanja novinara:
 

Na novinarski upit o kandidatu za predsjednika Europske komisije, premijer je odgovorio: „Ta je opcija dobila najviše glasova i to je u redu, nema tu stranačkih boja, to su pravila do kojih ja držim. Čini mi se da većina tako razmišlja, ali ne mogu unaprijed ni za koga govoriti, ni u čije ime, ni socijalista, ni pučana. Ako mene pitate osobno, radi se o jednoj proeuropski nastrojenoj, razumnoj i kompetentnoj osobi koja je puno liberalnija od mnogih pučana. Kao predsjednik hrvatske vlade, moram u neke stvari vjerovati, kad govorim da mislim da je Juncker dobar kandidat, a cijela procedura je bila takva da tražiti sada nekog trećeg ili četvrtog kandidata je prijevara birača. Znali smo to unaprijed, i pučani i socijalisti koji su podržavali svoje kandidate, a je li to potpuno u skladu s lisabonskim ugovorom to je drugo pitanje, za koje je sada kasno. Lisabonski ugovor je politički dokument, a ne pravni“.

O najavljenoj konferenciji za medije bivšeg ministra financija, premijer je rekao da je taj slučaj za njega gotov: „Ja sam rekao i jasno postavio pravila ponašanja, djelovanja i etike u svojoj Vladi. Oni, koji ih, po meni, ne zadovoljavaju, dok sam ja predsjednik Vlade, danas jesam, a sutra ne moram biti, oni ne mogu biti članovi Vlade i za mene je to gotovo, ovo sve drugo su spekulacije. Dakle, ako netko ima nešto konkretno, neka to slobodno kaže, kazao je premijer koji sve to smatra pomalo zakašnjelim.

O mogućoj donatorskoj konferenciju za pomoć poplavljenim područjima, čije je predlaganje najavila slovenska premijerka s kojom se Milanović danas susreo, premijer je rekao: da će to s dužnom pažnjom razmotriti, međutim da nije siguran da je to tema ovog današnjeg Europskog vijeća. Podsjetio je da Europska unija ima fond za tu namjenu, i ako ih nema direktno za BiH možda se može i za njih iznaći način. „Za Hrvatsku su pravila jasna, dakle, Hrvatska je članica Europske unije i ne može biti predmet donatorske konferencije. Mi ćemo, ako utvrdimo toliku štetu, tražiti iz Fonda određenu nadoknadu, plus ovo što možemo vidjeti da tražimo zajedno sa Srbijom i BiH, sa Srbijom koja je kandidat, ali to je to. Nekoliko sam puta rekao i ponovit ću: ne želim unaprijed tvrditi da ćemo tražiti naknadu štete, dok šteta nije utvrđena. Ona mora biti utvrđena u iznosu od 0,6 posto društvenog proizvoda ili GDP-a, to je ogroman iznos i ne mogu unaprijed nepošteno tvrditi da je tolika. Zato sam i rekao „reda radi“ – možda ljudi nisu najbolje shvatili, ali ne možemo varati, dakle, mora biti čist račun.“ pojasnio je predsjednik Vlade Milanović.
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović