Predsjednik Vlade Milanović: Rad Vlade bit će transparentan

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_rad_vlade_bit_ce_transparentan.jpg

Na početku prve sjednice Vlade,predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je kako će rad Vlade biti transparentan i kako će Vlada nastojati sve što je moguće raspraviti i najveći dio odluka donijeti na otvorenom dijelu sjednice. Pred nama je, naveo je, zahtjevna godina u kojoj će se voditi računa o obećanju da ukupno porezno opterećenje neće rasti. Vlada smatra da bi za Hrvatsku to bilo neizdrživo, jer je zemlja preopterećena porezima i doprinosima, a radnici i oni koji su najmanje zaštićeni, plaćat će najmanje.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Zoran Milanović uvodno je naglasio kako su kod stupanja na dužnost morali biti izmijenjeni određeni zakoni. Smanjuje se ukupan broj dužnosnika koji je za trećinu manji nego ranije. Istaknuo je kako se ne radi o uštedi koja bi bilo sudbonosna za Državni proračun, ali koja svakako pruža bolje uvjete za rad i predstavlja racionalizaciju rada državne uprave, a ministrima daje mogućnost odabira suradnika, oslanjanjući se pritom ponajprije na one koji već rade u državnoj službi. Vlada je potom jednoglasno prihvatila Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, Poslovnik Vlade Republike Hrvatske, Izvješće o pripremama za referendum o pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji i Uredbu o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe državnog referenduma.

Zahvalivši još jednom svima koji su radili na poslovima pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Vlade napomenuo je kako je ovo prvi referendum u Hrvatskoj nakon 1991. i drugi u hrvatskoj povijesti. Riječ je o milenijskoj odluci za Hrvatsku, naglasio je i stoga mora biti organiziran pravno i proceduralno čisto kako bi politička volja hrvatskog naroda mogla biti izražena. Rekao je kako je Hrvatska u svojoj povijesti ulazila u razne saveze, najčešće protiv svoje volje. Ovoga puta, Hrvatska ulazi svojom voljom, a građani nikada prije nisu bili informiraniji nego danas, no istaknuo je kako ni sustav u koji ulazimo nikad nije bio kompleksniji.

Vlada je prihvatila i Uredbu o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Uredbu o dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Uredbu o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, te Uredbu o izmjenama Ovršnog zakona. Predsjednik Vlade dodatno je pojasnio potrebu korekcije Uredbe o izmjenama Ovršnog zakona, koja se odnosi na formu, dok je sadržajno i dalje na snazi odgoda uvođenja institucije javnih ovršitelja. Naime, ovrhe je, moguće provoditi i bez uvođenja nove institucije, a država, smatra predsjednik Vlade, mora funkcionirati i kroz institucije koje već postoje.

Na kraju sjednice, predsjednik Vlade je zaželio svim hrvatskim građankama i građanima sretnu novu godinu, puno sreće i rada, redovito plaćanje, i život dostojan čovjeka.



Pisane vijesti