Predsjednik Vlade Milanović s glavnim tajnikom NATO-a Rasmussenom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, u petak, 6. srpnja 2012. godine, u 10.00 sati, u Banskim dvorima.

Na sastanku će se razmotriti aktualne teme u NATO-u nakon Sastanka na vrhu održanog u Chicagu u svibnju ove godine, s posebnim osvrtom na obrambene sposobnosti, partnerstva s nečlanicama, koncept pametne obrane i ulogu NATO-a u Afganistanu nakon prestanka operacije ISAF. Hrvatska je trenutno prisutna u operaciji ISAF s više od 340 pripadnika, a prva smanjivanja snaga započinju već krajem ovog tjedna. Nakon 2014. godine Hrvatska planira svoje sudjelovanje usmjeriti na trening, savjetovanje i potporu Afganistanskih snaga sigurnosti.

Sugovornici će ujedno razmijeniti mišljenja o ulozi NATO-a u regiji jugoistočne Europe, s naglaskom na sigurnosnu situaciju i politiku otvorenih vrata, odnosno perspektivu država regije za članstvo u NATO-u. Predsjednik Vlade Milanović upoznat će glavnog tajnika NATO-a s prioritetima hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom od srpnja do prosinca 2012. godine.

Nakon boravka u Zagrebu, glavni tajnik NATO-a otputovat će u Dubrovnik gdje će sudjelovati na otvaranju Croatia Summita.

Napomena: TV-snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti svečani doček glavnog tajnika pred Banskim dvorima, upisivanje u Zlatnu knjigu, početak sastanka dvaju izaslanstava, nakon kojeg su predviđene izjave za medije u 11.00 sati.



Najave