Predsjednik Vlade Milanović sa Štefanom Füleom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom.

Razgovarali su o situaciji u regiji te o procesu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. U tom kontekstu razgovaralo se o ispunjavanju deset prioritetnih mjera, navedenih u izvješću o monitoringu. Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da će Hrvatska ispuniti sve svoje preostale obaveze na vrijeme. Povjerenik Füle istaknuo je da je za Hrvatsku važno ukloniti svaku mogućnost nastavka monitoringa nakon što postane članica EU.

Bilo je riječi i o korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Predsjednik Vlade i ovom je prigodom istaknuo da Hrvatska traži da se za nju primjenjuje pravilo N+3, odnosno da se sredstva mogu koristiti tri dodatne godine za realizaciju projekata nakon što je ugovor potpisan. „Hrvatskoj treba to vrijeme da se potpuno uhoda“, kazao je premijer Milanović i podsjetio da je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uvrstio taj zahtjev Hrvatske u novi prijedlog Višegodišnjeg proračunskog okvira. „Cilj nam je apsorbirati barem 70 posto sredstava i na tome naporno radimo“, kazao je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti