Predsjednik Vlade Milanović: Stojimo na raspolaganju obitelji Salopek za sve što treba

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/12 kolovoz/ZM-Salopek-HINA.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović održao je danas konferenciju za novinare u povodu nepotvrđenih vijesti o pogubljenju hrvatskog državljana Tomislava Salopeka.

„Nažalost, moramo prekinuti tišinu, netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažemo ono što vidimo, što nas sve užasava. Naravno da u ovom trenutku ne možemo sa stopostotnom sigurnošću, potvrditi da je to istina. Ne znam ni hoćemo li to moći sljedećih dana, ali ono što vidimo ne izgleda lijepo, izgleda grozno“, kazao je predsjednik Vlade Milanović. 

„Pozivam sve, koliko god to možda bilo naivno da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele, da se od toga suzdrže, ne samo zbog našeg društva, nego i obitelji Salopek, kojoj stojimo na raspolaganju za sve što ustreba i nećemo, u suradnji s onima s kojima smo cijelo vrijeme u kontaktu, a to su agencije i službe nama prijateljskih država čiji građani se također, puno češće od naših, nalaze u ovakvoj situaciji, nećemo prestati tražiti do zadnjeg trenutka, dok god postoji tračak nade. Još jednom, ne možemo sa stopostotnom sigurnošću to potvrditi, ali eto, bojimo se i bojim se da se dogodilo po prvi puta hrvatskom građaninu ono što se nažalost već događa građanima drugih država. Živimo u slobodnom svijetu, ljudi se nalaze u nepredvidivim situacijama i događaju se ovakve užasne stvari. To sve što u ovom trenutku moram reći“, kazao je premijer.

Na novinarski upit predstavlja li upozorenje koje navodno piše ispod te fotografije, da se to dogodilo jer je Hrvatska protiv tzv. Islamske države, problem za cijelu zemlju, predsjednik Vlade Milanović kazao je da je to ozbiljan problem za cijeli svijet. „Hrvatska se o tome nikad nije niti izjašnjavala. Hrvatska pokazuje da je, kao zemlja koja je prošla kroz puno patnje u zadnjih dvadesetak godina, otvorena za one koji su u teškoćama, među kojima je dosta muslimana, govorim o migrantima, dakle ljudima koji bježe iz svoje zemlje. Mi ćemo ih, zajedno s ostalim zemljama Europske unije, rekao bih čak raširenijih ruku, primiti u Hrvatsku privremeno, ali to je sve što mogu reći na tu temu“, odgovorio je premijer Milanović.

Pozvao je građane da budu oprezni i izbjegavaju takve dijelove svijeta. „Čovjek koji je muž, otac, hranitelj obitelji, išao je zaraditi i ljude takva prirodna, zdrava i potpuno normalna ambicija, nažalost, dovede u ovakvu situaciju“.

Upitan hoće li država učiniti nešto da se podigne stupanj sigurnosti u zemlji, predsjednik Vlade kazao je kako je Hrvatska dobro organizirana zemlja, koja je stalno na oprezu. „Ali, moramo nastaviti živjeti normalno. Jer o tome se ovdje i radi. Dakle, ovo je pokušaj nekih ljudi, meni toliko dalekih i nedokučivih da razbiju naš način života“, kazao je premijer Milanović ustvrdivši kako to ne smijemo dopustiti.

Novinare je zanimalo i je li predsjednik Vlade u kontaktu s egipatskim institucijama. „Cijelo vrijeme, s puno institucija, međutim, ne mogu vam to detaljnije komentirati“, rekao je predsjednik Vlade. Upitan hoće li se Hrvatska jače uključiti u borbu protiv tzv. Islamske države nakon ovog slučaja, premijer Milanović kazao je da Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv tzv. Islamske države.

Što se tiče mogućeg podizanja stupnja sigurnosti oko islamskih vjerskih objekata koji bi mogli postati meta kao odgovor na ovaj slučaj, predsjednik Vlade kazao je da u hrvatskim službama, koje su sigurno profesionalnije nego što su bile prije četiri godine, poduzimaju sve kako bi se ovakve stvari spriječile te da će nastaviti to raditi.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović