Predsjednik Vlade Milanović u Saboru: Smanjili smo deficit za 3 milijarde kuna

Slika /Vijesti/2015/travanj/15 travanj/Premijer na aktualcu.jpg

Sjednica Hrvatskog sabora, 17. po redu, započela je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. 

Ukupno je postavljeno 37 pitanja iz različitih područja, od gospodarstva i financija, fondova Europske unije, poljoprivrede, prometa, do obrazovanja i kulture te zdravstva i socijalne politike.

U svom je pitanju zastupnik Josip Borić spomenuo PR stručnjake koje je angažirao SDP, na što je predsjednik Vlade kazao da, kada je riječ o angažiranju stranog stručnjaka za odnose s javnošću, „SDP angažira vanjske suradnike puno manje nego neke druge stranke, novcem koji je pošteno zaradio, koji nije izvučen iz javnih poduzeća, iz Fimi medije, novcem koji nije opljačkan od hrvatskih građana.“ 

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić odgovorio je na pitanje zastupnika Silvana Hrelje, kojeg je zanimalo razmišlja li Vlada o promjeni tarifnog modela, prema kojem bi građanima niža tarife struje bila dostupna u dužem razdoblju, te vikendima. Potpredsjednik Grčić kazao je da Vlada razgovara o socijalnim kriterijima u cijeni struje, što je Hrvatska dužna učiniti i kao članica EU. "Obvezali smo se u vremenu koje je ispred nas formirati poseban energetski paket za ugroženije skupine građana, a tu svakako jest i jedan broj ili značajan broj naših umirovljenika s najmanjim mirovinama, kao i svi oni građani i obitelji koje primaju potpore kroz sustav socijalne skrbi. Na tom projektu radimo, o tome ozbiljno razmišljamo", odgovorio je potpredsjednik. 

Zastupnik Marin Jurjević postavio je pitanje o broju zaposlenih u državnim službama, na što je ministar uprave Arsen Bauk kazao da je na početku mandata ove Vlade bilo zaposleno 55.312 državnih službenika i namještenika, a na dan 1. siječnja 2015. bilo je zaposleno 52.747 državnih službenika i namještenika. „Jednostavnom matematičkom operacijom oduzimanja dođemo do podatka da je 2.565 državnih službenika i namještenika manje nego što je bilo krajem 2011.godine', odgovorio je ministar i dodao da je najveće smanjenje bilo u Ministarstvu obrane.

„O tome će javnost i Sabor biti obaviješteni za nekoliko dana i naravno da nećemo izbjeći raspravu i razgovor o tome“, kazao je premijer na upit zastupnice Jadranke Kosor o mjerama za smanjenje deficita koje Vlada predlaže Europskoj komisiji. „To nisu nikakve radikalne mjere, to je određeno usklađivanje. Sve će za nekoliko dana biti javno, ništa veliko ne očekujte, štitili smo status korisnika proračuna, plaće koliko god je to bilo moguće', rekao je predsjednik Vlade.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je zastupniku Vedranu Babiću da je tvrtka HŽ Putnički prijevoz  kroz kreditni aranžman s HBOR-om započela proizvodnju serije od 44 vlaka, a prvi elektromotorni vlak je u punoj uporabi na prugama oko Zagreba. „Do konca godine će 16 novih vlakova biti operativni na prugama, samim time HŽ Putnički prijevoz stvara određene pretpostavke da 2019. dočeka tehnološki spreman“, rekao je ministar. Dodao je da se ove godine očekuje početak radova na dva EU projekta, Dugo Selo-Križevci i Gradec-Žabno.

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš, na upit zastupnika Nenada Hodžića o tijeku obnove u poplavljenim područjima, istaknula je da je, od 2.100 objekata koji se trebaju obnoviti, 1.513 objekata obnovljeno, a ostali su u fazi obnove, te je s jučerašnjim danom 60 milijuna kuna dano građanima koji su sami obnavljali kuće. „Sve zgrade javne namjene su gotove i u funkciji, a kada je riječ o obiteljskim kućama posao ćemo odraditi do jeseni“, zaključila je ministrica.

Što se tiče liste čekanja u zdravstvu, ministar zdravlja Siniša Varga kazao je zastupnici Tatjani Šimac da je Ministarstvo od Međunarodnog dana bolesnika, 11. veljače, pokrenulo  Program plus kojim je do današnjeg dana 42.000 građana ranije došlo na medicinske zahvate i dijagnostičke postupke. „Program plus adresira stare liste čekanja, a istovremeno se ne generiraju nove“, rekao je ministar Varga.

Potpredsjednik Grčić istaknuo je kako je pad industrijske proizvodnje bio jedini negativan trend prošle godine, no da rast izvoza i osobne potrošnje sugeriraju pozitivne trendove. „Očekujemo da  i prvi kvartal ove godine završi s malim pozitivnim rastom, što bi bilo zapravo i konačni izlazak iz krize nakon dva pozitivna kvartala“, istaknuo je potpredsjednik. Zastupniku Franu Matušiću premijer je kazao da je pogrešna informacija da će deficit biti 18 milijardi kuna,, već nešto više od 12 milijardi te da je Vlada uštedjela 3 milijarde kuna. Pojasnio je da je Republika Hrvatska vrlo blizu primarnog suficita te da bi, kada ne bi bilo svih mogućih dugova koje imamo, Hrvatska praktički bila u suficitu. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da se trendovi na tržištu rada mijenjaju i da se trenutno u Hrvatskoj zapošljava, pogotovo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. „Od 47 tisuća mladih ljudi koji su bili na stručnom osposobljavanju u sklopu projekta Garancija za mlade, otprilike 28 tisuća je dobilo ugovor o radu“, rekao je i dodao da će do kraja godine 30 do 40 tisuća mladih dobiti ugovor na neodređeno u privatnom sektoru. 

 

Pisane vijesti | Govori i izjave