Predsjednik Vlade: Mirovine i naknade za nezaposlene prije Uskrsa

Sve mirovine i naknade za nezaposlene bit će isplaćene prije Uskrsa, najavio je premijer Ivo Sanader na početku današnje Vladine sjednice.

ZAGREB, 5. travnja 2004.(Hina) - Sve mirovine i naknade za nezaposlene bit će isplaćene prije Uskrsa, najavio je premijer Ivo Sanader na početku današnje Vladine sjednice.

"Kako Uskrs ove godine pada nešto ranije, uspjeli smo osigurati da sve mirovine i naknade za nezaposlene budu isplaćene do kraja tjedna", rekao je Sanader, čestitajući Uskrs svim građanima.

Izvijestio je da je oko 440 milijuna kuna za mirovine osigurano preko pošte, te 1,79 milijardi kuna za umirovljenike koji mirovine primaju preko tekućih računa, uključujući i indeksaciju za siječanj, veljaču i ožujak.

Vlada je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o umirovljeničkom fondu, kojima se pravo na povrat duga proširuje i na oko 43 tisuće korisnika najviših i obiteljskih mirovina.

Ti bi korisnici mirovina prvu ratu obeštećenja trebali dobiti koncem lipnja, kada bi na naplatu trebala stići treća rata povrata duga umirovljenicima.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, kojima se, uz predstavničko tijelo, i građanima dopušta da iniciraju referendum o smjeni gradonačelnika - referendum bi svojim potpisima moglo inicirati najmanje 33 posto birača.

Raspisivanje referenduma moglo bi potaknuti i predstavničko tijelo, ako gradonačelnik svoju dužnost ne obnaša u skladu sa zakonom, ako krši odluke predstavničkog tijela ili svojim radom prouzroči znatnu štetu lokalnoj jedinici.

Referendum bi bio valjan ako na njega izađe najmanje 33 posto upisanih birača, a izglasa li se gradonačelniku nepovjerenje bio bi razriješen, Vlada bi imenovala povjerenika i raspisala izvanredne izbore.

Kako bi se spriječila mogućnost zlouporaba, predlaže se da se, ako referendum propadne, idući može raspisati tek za 12 mjeseci.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kazao je da zakon rješava i pitanja izbora za vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike u sredinama gdje manjine čine više od 15 posto stanovništva, i to na način da će manjine u tim sredinama moći birati zamjenike gradonačelnika.

Na upit premijera Sanadera kada bi bilo najpovoljnije vrijeme za raspisivanje izbora za vijeće nacionalnih manjina, Palarić je odgovorio kako bi se izbori trebali održati zadnje nedjelje u svibnju, nakon čega ga je premijer pozvao da sve potrebno za izbore Vladi pripremi na prvoj sjednici nakon Uskrsa.

Vlada je u treće saborsko čitanje uputila dopune zakona koji regulira lokalne izbore, a kojima bi se spriječilo manipuliranje vijećničkim mandatima.

Vijećnička ostavka tako bi morala biti zaprimljena najmanje tri dana prije početka sjednice predstavničkog tijela, a kod javnog bilježnika ovjerena najmanje osam dana prije.



Pisane vijesti