Predsjednik Vlade na 4. kongresu malih i srednjih poduzetnika u Splitu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_4_kongresu_malih_i_srednjih_poduzetnika_u_splitu.jpg

SPLIT, 17. travnja 2008. (Hina) - Na 4. kongresu malih i srednjih poduzetnika koji je danas u Splitu okupio više od 500 sudionika hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je kako je Vlada, koja ovih dana obilježava 100 dana, svoj rad počela u uvjetima koji su za Hrvatsku, ali i za Europu i svijet, u pravom smislu fenomen.

"Upravo kada smo pregovarali o koalicijskoj vladi koncem 2007. godine, odjednom su cijene energenata i hrane počele skakati, na što se nije moglo utjecati. Upravo u tom razdoblju se dogodilo da su neki subjekti tu situaciju htjeli iskoristiti za dodatnu zaradu te dok smo mi pregovarali o sastavljanju nove vlade, oni su dizali cijene 'loveći u mutnom' što je pridonijelo inflaciji od izbora do 12. siječnja ove godine", rekao je premijer. Podsjetio je da je inflacija u Hrvatskoj između pet i šest posto i da su ju uspjeli zaustaviti na toj razini.

Poručio je da takvi ne rade dobro ni sebi ni društvu, jer svi skupa u čvrstoj vezi, na čelu s Vladom, moramo odgovoriti izazovima koji su pred nama.

"Odgovornost Vlade sigurno je najveća, ali na neke stvari ne možemo utjecati jer su one i po Ustavu izvan našeg dosega", naveo je Sanader.

Zbog stanja na svjetskom tržištu, koje se odražava na stanje u Hrvatskoj, rekao je, formirali smo Povjerenstvo za praćenje cijena koje je već pokazalo dobre rezultate, te je najavio sastanak Povjerenstva idući tjedan.

Kazavši kako s HNB-om zajednički rade na obuzdavanju inflacije, zahvalio je proizvođačima i trgovcima što su snizili cijene nekim osnovnim prehrambenim proizvodima. Podsjetio je kako je dogovoreno da se cijene struje i plina ne povisuju do ljeta, primijetivši kako se sada, kada vidimo da cijene barela skaču na do jučer nezamislive visine, postavlja pitanje kako dalje. Na to pitanje, rekao je Sanader, Vlada će sa sindikatima i svima drugima tražiti odgovore.

Ocijenio je da je ovaj kongres potvrdio svoju opravdanost jer poduzetnički indeks u Hrvatskoj iz godine u godinu raste, što znači da imamo ljude koji su spremni ići u poduzetništvo, odnosno upustiti se u poduzetničku avanturu.

Najčešće govorimo samo o uspješnim poduzetnicima, zaboravljajući da ima puno i onih koji su propali jer je poduzetništvo za ljude posebnog kova, rekao je Sanader. Istaknuo je da su poduzetnici posebna vrijednost našeg društva i da će zato uvijek imati njegovu potporu. Stoga ću se boriti protiv onih koji ih svrstavaju u sivu zonu, na rub zakona, kazao je poručivši da nema napretka Hrvatske bez jakih poduzetnika.

Po njegovim riječima i ono što Vlada radi na vanjskopolitičkom planu od izuzetnog je značaja jer se ne može odvojiti unutarnja i vanjska politika. Pozivnicom za NATO izuzetno je povećan rejting Hrvatske, a poruke koje je predsjednik SAD-a George Bush uputio s Markova trga hrvatskoj i svjetskoj javnosti snažno su odjeknule. Da je ovakva poruka došla početkom devedesetih godina, ne bismo imali rata, ne bismo imali razoreni Vukovar, granatiran Dubrovnik i sve tragedije koje smo proživjeli, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Sanader danas je iz Splita također poručio javnosti da nema nikakve dvojbe da će se Pelješki most izgraditi te kako ne vidi razloga da se tomu protivi bilo tko u BiH.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak rekao je u uvodnom dijelu da u Hrvatskoj ima 75.000 malih tvrtaka i da je to najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva. Istakao je također da HUP podržava Zakon o minimalnim plaćama jer, kako je kazao, poslodavci žele zadovoljne radnike.

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Alan Žepec istaknuo je da je Vlada u prethodnom mandatu također pod vodstvom Ive Sanadera najbolje uradila što je podržala poduzetničke zone koje su pokrenule nerazvijene krajeve. Također je istaknuo osnivanje Hitro-HR koji je potaknuo da se sve više ljudi odlučuje za poduzetništvo. Uz to, razvoju poduzetništva posljednjih nekoliko godina pridonijele su potpore i poticaji Vlade koje su poduzetnici mogli na jednostavan način ostvariti. No, zamjerio je što još nisu bolje riješeni pravni sustav i odvjetničke tarife koje značajno opterećuju male poduzetnike.

Tema ovogodišnjeg kongresa je "Financiranje i poticanje malog i srednjeg poduzetništva".



Pisane vijesti