Predsjednik Vlade na 8. festivalu komorne glazbe

DUBROVNIK, 10. rujna 2008. (Hina) - U Kneževu dvoru večeras je održan koncert španjolskog skladatelja filmske glazbe Alberta Iglesiasa, kao dio Festivala "Julian Rachlin i prijatelji", što se od 2. do 14. rujna održava u Dubrovniku.

Uz Iglesiasa i brojne glazbenike - maestra Juliana Rachlina, violinisticu Janine Jansen, pijanista Itamara Golana, violinista Lawrence Powera, violončelista Torleif Thedeen, samog skladatelja Alberta Iglesiasa na klavijaturama i pod ravnanjem Stefana Vladara kao pripovjedač - u izvedbi djela sudjelovao je i holivudski glumac John Malkovich.

Večerašnjem koncertu, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH, nazočan je bio i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader sa suprugom.

Također među okupljenom publikom bio je i britanski glumac sir Roger Moor.

Alberto Iglesias, suvremeni španjolski skladatelj, poznat je po glazbi za filmove poznatog španjolskog redatelja Pedra Almodovara.

Ove godine predstavlja svoja djela "Ljubavnik koji se smanjuje" i "Zaštićeni patent - Bubnjar u rotirajućoj kutiji", nastala u suradnji i prema tekstu i konceptu nedavno preminulog konceptualnog umjetnika Juana Munoza.

Projekt "Zaštićeni patent..." izvorno je zamišljen kao radijska drama, no kako je Munoz umro prije no što je završen, Iglesias i Malkovich odlučili su njemu u čast nastaviti s radom, stvorivši nadrealističan performans u kojem bubnjar stoji na podiju dok komorni ansambl izvodi glazbu uz Malkovichevo čitanje opisa patenta za nestajanje bubnjara.

Pijanist Leif Ove Andsnes, violinist Philip Dukes, holivudski glumci Sir Roger Moore i večerašnji gost glumac John Malkovich, ali i skladatelj Krzysztof Penderecki i Alberto Iglesias uz već poznate glazbenike poput Mische Mayskog, pijanista Itamara Golana, violinistice Janine Jansen, kornista Radovana Vlatkovića i brojne druge, samo su neka od svjetski poznatih imena koja su ili će tek nastupiti na poziv maestra Juliana Rachlina na 8. Festivalu komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji".

U Dubrovniku će gostovati i Kraljevska filharmonija iz Londona koja je prošle godine vrhunskim nastupom na Jezuitskoj poljani oduševila publiku. Londonska Kraljevske filharmonije nastupit će sutra, 11. rujna, na Boškovićevoj poljani i prirediti "Večer Ludwiga van Beethovena".

Održavanje Festivalu komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" ove je godine zbog financijskih razloga bilo upitno, no, uz sponzorstvo Vlade RH i Grada Dubrovnika organizacija je uspješno nastavljena.

Završni program Festivala u nedjelju, 14. rujna, bit će posvećen Wolfgangu Amadeusu Mozartu kada će nastupiti i britanska filmska zvijezda sir Roger Moore.



Pisane vijesti