Predsjednik Vlade na aktualnom prijepodnevu: Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je moguće

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_aktualnom_prijepodnevu_gospodarski_rast_od_1_8_posto_u_ovoj_godini_ostvarit_cemo_tesko_ali_vjerujemo_da_je_moguce.jpg

Hrvatski sabor započeo je prvo ovogodišnje zasjedanje aktualnim prijepodnevom, na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 40-ak pitanja iz različitih područja, od poljoprivrede, gospodarstva i financija do obrazovanja i socijalne politike te vanjske politike.

„Podržavam ministra Jovanovića“, kazao je premijer Zoran Milanović odgovarajući na pitanje zastupnika Željka Reinera koji ga je upitao hoće li bezuvjetno podržati ministra Jovanovića i sporne stavove iz 4. modula zdravstvenog odgoja koje je on nametnuo bez konzultacija sa stručnom javnosti i roditeljima. „Kad je riječ o četvrtom modulu zdravstvenog odgoja to je otprilike na razini onog što se podučavalo u Baden-Wuerttembergu prije 40 godina“, rekao je dodavši da su se u javnosti pojavile zlouporabe u tumačenju kurikuluma koje su zlonamjerne. Ustvrdio je da su netočne informacije iz letaka koje je Crkva dijelila o Božiću. „Ništa od toga nije istina i ništa od onih pet fraza koje su minuciozno izvučene iz literature uz kurikulum neće podučavati djecu“, zaključio je.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je nelikvidnost kao najveći problem hrvatskog gospodarstva odgovarajući na pitanje zastupnice Vesne Fabijančić Križanić, koja je upozorila da je od 1. listopada samo 1400 tvrtki pokrenulo postupak predstečajne nagodbe. Najavio je da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini. Istaknuo je da Vlada zadnjih godinu dana pokušava riješiti taj problem te da je u tom smislu i izradila Zakon o financijskom poslovanju u predstečajnoj nagodbi, koji, unatoč tomu što je do kraja 2012. zahtjev za tom nagodbom uputilo samo 1400 tvrtki, ipak daje rezultate pa je sada brojka nešto manja od 3000. „Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio tih trgovačkih društava koja nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi“, rekao je ministar Linić.

Zastupnik Saša Đujić uputio je ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića koliko je vaučera u poljoprivredi prodano i koliko je sezonskih radnika preko njih zaposleno u prošloj godini, na što je ministar odgovorio da je prodano više od 363.000 vaučera u poljoprivredi, u vrijednosti većoj od 7 milijuna kuna, a preko vaučera je radilo više od 62.000 ljudi.

Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće, ustvrdio je predsjednik Vlade Zoran Milanović odgovarajući na pitanje zastupnika Domagoja Ivana Miloševića koji ga je upitao kako to Vlada planira ostvariti najavljeni rast od 1,8 posto u 2013. i povećati zaposlenost, s obzirom na to da je i za 2012. najavila rast od 0,8 posto, a ostvarila pad od gotovo dva posto te stvorila novih 60 tisuća nezaposlenih. Naglasio je kako Vlada već godinu dana radi na mjerama fiskalne konsolidacije kojima pokušava smanjiti javnu potrošnju i deficit. Istaknuo je da je politika Vlade u ovoj godini, nakon prošlogodišnjih restrikcijskih odluka, da se u restrikcije više ne ide, jer je to negativno za rast, za gospodarstvo, za društvo u cjelini. „Radit ćemo i dalje. Red uvodimo, reda u ovoj zemlji uz širenje prostora slobode, ima više nego prije dvije godine, zemlja je otvorenija, a reda u državnim financijama ima puno više nego ranije i bit će ga puno više“, dodao je premijer.

Zastupnika Damira Rimaca zanimalo je što će Ministarstvo poljoprivrede učiniti da omogući seljacima pristup EU fondovima nakon što Hrvatska 1. srpnja postane članica EU.Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina objasnio je da Ministarstvo radi administrativnu pripremu kapaciteta svih institucija te se radi se i novi program ruralnog razvoja, kroz koji će veliki broj hrvatskih proizvođača imati mogućnost apliciranja. „Promocija, edukacija i pomoć našim proizvođačima zadaća je cijelog sustava“, kazao je ministar.

Na pitanje zastupnika Zvonka Milasa, hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru, predsjednik Vlade odgovorio je kako će Vlada poštovati Ustav. Pravo manjina na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je dobrim, naglasivši da primjena tog prava nije samo pitanje pravne države, nego ispravne i uspravne države, koja je ista prema svim svojim građanima. „Ako smo nešto zapisali u svoj Ustav, a stavili smo jer je to dobro, onda to moramo poštivati“, kazao je premijer.

Zastupnika Petra Baranovića zanimalo je kako teče proces ratifikacije pristupnog ugovora RH u EU i jesmo li ispunili deset zadanih točaka iz monitoringa. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova kazala je da su dosad 22 zemlje ratificirale pristupni ugovor te da je preostalo još pet zemalja od kojih su četiri započele taj proces, dok jedino Slovenija nije. „Imamo pet različitih inicijativa za rješavanje problema Ljubljanske banke, kazala je ministrica podsjetivši da se 29. siječnja sastaju hrvatski i slovenski financijski stručnjaci. „A imam i ja dogovoren sastanak s slovenskim ministrom vanjskih poslova“, rekla je dodavši kako vjeruje da imamo realne šanse da to riješimo. Ustvrdila je da je Hrvatska ispunila i svih deset zadanih točaka iz monitoringa.



Pisane vijesti