Predsjednik Vlade na Danu poduzetnika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_danu_poduzetnika.jpg

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je danas na konferenciji „HUP Dan poduzetnika 2007: Industrijska Hrvatska“ koja se održala u Hotelu Westin.

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - U protekle tri godine dobit nakon oporezivanja hrvatskog gospodarstva povećana je sa 23 milijarde kuna, koliko je iznosila na kraju 2003. godine, na 35 milijardi kuna krajem 2006. godine, dakle za 50 posto, a taj je sjajan uspjeh prije svega uspjeh hrvatskih poduzetnika, ali i cijelog društva, koje stvara takvu klimu.

Rekao je to predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvarajući "Dan poduzetnika" koji se danas održava u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Dodao je kako bez obzira na to kako završe ovogodišnji izbori, niti jedna Vlada neće moći poduzetništvo i ljude koji se njime žele baviti promatrati kao one koji hodaju na rubu zakona, jer oni stvaraju nove vrijednosti i otvaraju nova radna mjesta.

Hrvatsko se gospodarstvo ne može mjeriti s velikim europskim ekonomijama, ali može tražiti nešto u čemu je specifično i u čemu u globalizacijskoj utrci može biti kompetitivno, a to je društvo znanja i gospodarstvo znanja.

Kao dobar primjer ulaganja u društvo znanja premijer je pritom izdvojio dogovor 28 tvrtki da financijski podupru splitski Mediteranski institut za istraživanje života.

Dodao je i kako članovi HUP-a, obrtničke i gospodarske komore, od Vlade u tom smislu zahtjevaju i da se sustav obrazovanja prilagodi potrebama gospodarstva, odnosno da se potiče obrazovanje u deficitarnim zanimanjima i zanatima, jer i domaći i strani ulagači često nailaze na problem da žele uložiti, ali da nemaju dovoljno kvalificiranih zaposlenika za neka zanimanja.

Stoga je najavio kako će se u raspravu o prijedlogu Vlade o obveznom srednjoškolskom obrazovanju uz resorna ministarstva i struku uključiti i predstavnici gospodarstva.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na raspravu o potrebi profesionalizacije članova Nadzornih odbora, odnosno izlazak političara iz njim, rekavši kako je on prvi za to da iz NO-a izađu svi visoki državni dužnosnici.

"To je načelo koje moramo polako početi provoditi u djelo, vodeći računa o tome da država, koja zastupa opći javni interes, kao vlasnik pojedinih poduzeća mora vodit računa o tome da ta poduzeća dobro posluju i da mora imati kontrolu nad njima, kako bi mogla odgovoriti javnosti što je država učinila u poduzećima koja ne posluju dobro", rekao je Sanader.

Odgovarajući pak na inicijativu HUP-a da se izradi registar svih opterećenja za gospodarstvo, premijer je kazao da će Vlada napraviti "inventuru" svih nameta i davanja od državne do lokalnih razina, nakon čega će se moći vidjeti gdje ima previše nameta.

Predjsednik Vlade osvrnuo se i na makroekonomske pokazatelje istaknuvši kako je pozitivan trend rasta industrijske proizvodnje, turističkog prometa, smanjenja nezaposlenosti, odnosno povećanja broja zaposlenih i dr. iz prošle godine, kada je hrvatsko gospodarstvo poraslo za 4,8 posto, nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine.



Pisane vijesti