Predsjednik Vlade na Hvaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u dvodnevnom posjetu otoku Hvaru.

U četvrtak se predsjednik Vlade Plenković sastao s novim hvarskim biskupom mons. Rankom Vidovićem, kojem je zaželio puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti hvarskog biskupa. Razgovarali su o nastavku kvalitetnog dijaloga koji hrvatska Vlada i Katolička Crkva vode na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu, kao i suradnji s hvarskom biskupijom te imovinsko-pravnim pitanjima.
 
Potom se susreo s hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom. Predsjednik Vlade istaknuo je predanost Vlade u prepoznavanju potencijala naših otoka te podizanju kvalitete života otočnog stanovništva. U tom kontekstu, razgovaralo se o provedbi novog Zakona o otocima i korištenju europskih fondova, kao i provedbi odluka koje su usvojene na Vladinoj sjednici održanoj u Hvaru u listopadu 2018. Od pedesetak tada usvojenih akata, dosad je proveden 31, a u tijeku je provedba 17 akata.
 
Gradonačelnik Novak upoznao je predsjednika Vlade s problemima s kojima se susreće grad Hvar tijekom pandemije te pitanjima koja su važna za poboljšanje kvalitete života na otoku. Plenković je kazao i da je Vlada za potpore za očuvanje radnih mjesta u Hvaru isplatila gotovo 33 milijuna kuna čime je obuhvaćeno preko 300 poslodavca i više od 1.200 radnika.
 
Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom sezonom jer se, u usporedbi s prošlom godinom, na Hvaru ostvaruje znatno više dolazaka i noćenja gostiju.
 
U razgovorima o budućim projektima istaknuta je nužnost poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara, pri čemu je važna izgradnja prometne infrastrukture Poljice – Sućuraj Drvenik – Čvor Ravča.
 
U petak će se predsjednik Vlade Plenković, zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, upoznati s dinamikom radova na aglomeraciji Jelsa-Vrboska-Stari Grad. Cilj projekta je izgradnja sustava odvodnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže za naselja Stari Grad, Jelsa, Vrboska i Basina te izgradnja dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čime bi se smanjili gubici vode u vodoopskrbnoj mreži. Ukupna vrijednost projekta je veća od 470 milijuna kuna, a iz Kohezijskog fonda odobreno je gotovo 260 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Pisane vijesti | Andrej Plenković