Predsjednik Vlade na obilježavanju 22. obljetnice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Pauka

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/9 listopada/1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju 22. obljetnice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Pauka, s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, na groblju Pozorac.

Tom je prigodom položio zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske, uz izaslanike predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora.
 
„Danas je dan kada se obilježava 22. godišnjica smrti jednoga od najvećih junaka Domovinskoga rata“, kazao je predsjednik Vlade i dodao kako je Andrija Matijaš Pauk, uz Blagu Zadru, među najvišim časnicima pobjedničke Hrvatske vojske poginulim u obrambenom i nametnutom Domovinskom ratu.
 
Istaknuo je da je general bojnik Andrija Matijaš Pauk bio sudionik ključnih operacija Hrvatske vojske od 1991. do ključne i prekretničke 1995. godine. Kazao je da je 1995., osim što je oslobođena većina okupiranog hrvatskog teritorija, napravljen ključni preokret strateškog omjera snaga koji je omogućio dugotrajni mir. „To je velika ostavština svih poginulih hrvatskih branitelja, državničkog vodstva i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zalog za mir, budućnost i razvoj slobodne i demokratske Hrvatske“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Kazao je da je svima kojima hrvatski narod povjerava časne dužnosti obnašanja ključnih uloga u institucijama hrvatskih vlasti uvijek na umu sve ono što su učinili hrvatski branitelji. „Stoga ćemo svojim aktivnostima uvijek cijeniti i regulirati prava hrvatskih branitelja, a u našem obrazovnom sustavu uraditi sve što je nužno da nove generacije cijene, znaju i prepoznaju ulogu onih koji su zaslužni za ostvarenje sna generacija Hrvata, za ostvarenje slobodne i demokratske Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković