Predsjednik Vlade na predstavljanju digitalnih zemljišnih knjiga na Internetu

Ministarstvo pravosuđa od sutra će početi objavljivati zemljišne knjige putem interneta, a uvid u do sada digitalno obrađeni dio zemljišnih knjiga građani će imati putem internetskog portala www.pravosudje.hr.

Prenosimo s Hine:
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa od sutra će početi objavljivati zemljišne knjige putem interneta, a uvid u do sada digitalno obrađeni dio zemljišnih knjiga građani će imati putem internetskog portala www.pravosudje.hr.


Podatke iz zemljišnih knjiga u digitalni su oblik do sada prenijela 34 općinska suda u Hrvatskoj, a do kraja godine to bi trebalo učiniti i svih 87 sudova, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt koja je danas u zemljišno knjižnom odjelu zagrebačkoga Općinskog suda predstavila digitalne zemljišne knjige.

Do kraja 2005. bit će gotov prijenos podataka i verifikacija zemljišnih knjiga, pa će ubuduće samo postojati u digitalnom oblik, dok će stare zemljišne knjige biti restarurirane i arhivirane.

Ministrica očekuje da će dostupnost zemljišnih knjiga na internetu smanjiti korupciju i neučinkovitost administracije, te značajno povećati pravnu sigurnost u prometu nekretninama.

Objavljivanje zemljišnih knjiga na internetu predsjednik Vlade Ivo Sanader ocijenio je povijesnim trenutkom, napominjući da će se na sređenim i digitaliziranim zemljišnim knjigama temeljiti i drugi Vladini projekti i usluge, poput One Stop Shopa.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, kojemu uskoro završava mandat, istaknuo je da razumije javne kritike na račun sudstva, pa i gruntovnica, no ocijenio je da su ti odjeli u većini županija vrlo učinkoviti, iako problemi postoje u Zagrebu i Dalmaciji, pogotovo u Splitu.

Kad se donosi ocjena o radu sudova valja imati na umu da je u posljednje četiri godine riješeno ukupno 6,4 milijuna predmeta, napomenuo je Crnić.

Predstavljanju digitalnih zemljišnih knjiga nazočili su i predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luke Bebić i brojni zastupnici, članovi Vlade, gospodarstvenici i drugi javni uglednici.



Pisane vijesti