Predsjednik vlade na predstavljanju "Sedmerojezičnog rječnika"

Češki i hrvatski premijer Jiri Paroubek i Ivo Sanader koji su večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) predstavili pretisak "Sedmerojezičnog rječnika" češkoga leksikografa benediktinca Petra Lodereckera podsjetili su da su zajedničko srednjoeuropsko kulturno nasljeđe i sustavne kulturne veze hrvatskoga i češkoga naroda temelj njihovih sadašnjih dobrih odnosa.

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Češki i hrvatski premijer Jiri Paroubek i Ivo Sanader koji su večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) predstavili pretisak "Sedmerojezičnog rječnika" češkoga leksikografa benediktinca Petra Lodereckera podsjetili su da su zajedničko srednjoeuropsko kulturno nasljeđe i sustavne kulturne veze hrvatskoga i češkoga naroda temelj njihovih sadašnjih dobrih odnosa.

Jer, kako je istaknuo češki premijer, ovaj kulturni događaj na neobičan način simbolizira jednu od glavnih spona između Čeha i Hrvata - kulturu i obrazovanje, dodavši kako je do njega došlo zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji dviju osobnosti češke i hrvatske kulture i znanosti - Dušana Karpatskog i nakladnika pretiska Slavka Goldsteina.

Premijer Paroubek izrazio je posebno zadovoljstvo što je na predstavljanju bio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić što je, rekao je, velika čast i potvrda značenja koju Hrvatska i njezini najviši predstavnici pridaju međusobnim odnosima dviju država i tradicionalnoj kulturnoj suradnji dvaju naroda.

S tim u vezi, podsjetio je da je i prvi predsjednik Republike Češke Vaclav Havel sudjelovao na prvom javnom predstavljanju pretiska Lodereckerova "Sedmerojezičnog rječnika" u Pragu u listopadu ove godine za vrijeme posjeta hrvatskoga premijera Ive Sanadera Republici Češkoj.

A po riječima premijera Paroubeka, Vaclav Havel utjelovljenje je rijetke i jedinstvene povezanosti kulture s politikom.

Češki premijer osvrnuo se i na nedavni početak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Istaknuo je da je ta odluka toliko važna za Hrvatsku, Češku i cijelu Europu te izrazio uvjerenost da će vrlo brzo postati član EU.

Premijer Paroubek koji je na večerašnje predstavljanje došao po završetku puta po zemljama u regiji, smatra da je Hrvatska "vrlo dobro svjesna koliko njezin put u EU može odigrati pozitivnu ulogu u njezinom neposrednom susjedstvu i u čitavoj regiji".

"Kao premijer Republike Češke, zemlje tako bliske i prijateljske Hrvatskoj, veselim se da ću već za nekoliko godina susresti premijera Sanadera na zasjedanjima Europskoga vijeća", rekao je Paroubek i istaknuo da se "Hrvatska na putu u EU može pouzdati u svestranu i zaista iskrenu podršku Republike Češke".

Za hrvatskoga premijera Ivu Sanadera tisućljetna češko-hrvatska kulturna povezanost prirodan je temelj potpore koju je Češka dala Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da počne pregovore o pristupanju EU.

Podsjetivši je da je Češka bila prva zemlja koju je posjetio nakon što je Hrvatska počela pregovore o pristupanju EU, Sanader je ustvrdio da Hrvatska želi izgrađivati Europu zajedničkih vrijednosti koja je alternativa teškoj hrvatskoj povijesti obilježenoj ratovima.

Smatra da hrvatski i češki narod koji su najveće tragedije doživjeli u prošlome stoljeću, mogu pridonijeti toj Europi zajedničkih vrijednosti svojim iskustvom življenja u višenacionalnim zajednicama.

Kad je pak riječ o nacionalnom identitetu, Sanader je uvjeren da ne postoji opasnost od njegova gubitka ulaskom u EU. Naprotiv Sanader smatra da bi eventualna izolacija mogla ugroziti hrvatski nacionalni identitet da je zato, kako je rekao, "uvjereni Europljanin".

Večerašnji prvorazredni kulturni događaj doista potvrđuje da je Hrvatska oduvijek bila zemlja znanja, zaključio je Sanader čestitajući Slavku Goldsteinu i Dušanu Karpatskom na ostvarenju tako značajnog kulturnog pothvata.



Pisane vijesti