Predsjednik Vlade na sastanku na vrhu Berlinskog procesa

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/5 srpnja/1.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na virtualnom sastanku na vrhu Berlinskog procesa, pod predsjedanjem Njemačke.

Predsjednici država i vlada Berlinskog procesa razmotrili su postignuća u sedam godina postojanja Berlinskog procesa te raspravljali o postignutom napretku i aktualnim izazovima regionalne suradnje na jugoistoku Europe. 
 
Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da Hrvatska podržava nastavak politike proširenja, utemeljene na individualnim zaslugama svake države, što je utvrđeno i na Zagrebačkom sastanku na vrhu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju 2020. Naglasio je potrebu brzog postizanja konsenzusa o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kako bi se odmah mogli otvoriti pristupni pregovori.
 
Predsjednik Vlade je posebno istaknuo potrebu nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine te provedbe ključnih reformi, osobito postizanja dogovora o promjenama Izbornog zakona, uz puno poštivanje načela legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda.
 
Hrvatska pozdravlja stupanje na snagu Sporazuma o ukidanju naknada za roaming u državama zapadnog Balkana od 1. srpnja 2021., kao važno postignuće koje će poboljšati digitalnu povezivost regije. Bitno je osigurati protočnost kretanja roba, ljudi, kapitala i usluga među državama zapadnog Balkana te Hrvatska pozdravlja konkretne inicijative u tom pravcu. 
 
Plenković je naglasio da je Hrvatska, kao izraz solidarnosti, donirala zemljama jugoistoka Europe 360.000 doza cjepiva.
 
Sastanak je potvrdio važnu ulogu Berlinskog procesa kao pokretača regionalne suradnje na zapadnom Balkanu, što je dodatno važno u kontekstu prevladavanja društveno-ekonomskih posljedica pandemije Covid-19. 
 
Kada je riječ o budućnosti Berlinskog procesa, Hrvatska će ostati pouzdan partner i u budućim konceptima suradnje, s obzirom da europski put jedini jamči dugoročnu stabilnost jugoistoka Europe.

Pisane vijesti | Andrej Plenković