Predsjednik Vlade na Svečanoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Nikola Toth, govoreći na današnjoj svečanoj sjednici Vijeća u povodu proslave Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, poručio je kako "bitka za Vukovar unatoč tomu što je Domovinski rat za nama, još traje".

VUKOVAR, 3. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Nikola Toth, govoreći na današnjoj svečanoj sjednici Vijeća u povodu proslave Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, poručio je kako "bitka za Vukovar unatoč tomu što je Domovinski rat za nama, još traje".

"I danas je, kao i 1991., nama u Vukovaru teže nego drugima", ustvrdio je Toth i dodao kako se Vukovarci teško mire s činjenicom da su još nekažnjeni brojni zločini počinjeni nad njima i njihovim gradom u Domovinskom ratu.

Pozdravivši brojne uzvanike, među kojima su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Ivo Sanader i potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministri Marina Matulović-Dropulić, Petar Čobanković, Božo Biškupić i Branko Vukelić te ratni zapovjednici obrane Vukovara 1991. Mile Dedaković i Branko Borković, Toth je izrazio uvjerenje kako će Vlada i dalje pomagati Vukovaru i Vukovarcima.

Nabrajajući u protekloj godini brojne provedene projekte, gradonačelnik Tomislav Šota među najvažnijima je naveo završetak izgradnje Poduzetničke zone "Priljevo", središnjega gradskog trga, zgrade Centra za socijalnu skrb, početak rada Veleučilišta "Lavoslava Ružičke", dodjelu 40 gradskih stanova osobama sa zanimanjima kojima oskudijeva Vukovar te brojne druge.

Poručio je kako je Vukovar od strateške važnosti za hrvatsku državu i najveći simbol hrvatske borbe za nezavisnost.

Čestitavši Vukovarcima Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova, premijer Sanader pozvao ih je da vjeruju u vlastite sposobnosti, optimizam i nadu u bolje sutra. "Neka nam prošlost služi kao poticaj i nadahnuće za buduća vremena", rekao je. "Ni danas, kad proslavljamo Dan grada, ne mogu i ne smiju zaboraviti ratne slike iz Vukovara koje su obišle cijeli svijet. Gradimo budućnost na toleranciji i duhu dijaloga", poručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks govorio je o kanalu Dunav - Sava, koji bi se, kako je najavljivano, trebao početi graditi još za mandata sadašnje Vlade.

"Izgradnja višenamjenskog kanala Dunav - Sava hrvatski je strateški interes. Njegovom izgradnjom ostvarit će se svi snovi i žrtve dane za Vukovar i Hrvatsku", rekao je Šeks, najavivši kako će se ovih dana raspisati i natječaj za izradbu prostornog plana toga kanala te pokrenuti postupak dobivanja lokacijske dozvole.

Tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća pojedincima, ustanovama i udrugama uručene su plakete i medalje grada Vukovara. Nagrada za životno dijelo uručena je dugogodišnjem profesoru vukovarske Gimnazije Branku Crlenjaku koji je, kako se navodi u obrazloženju nagrade, sav životni vijek kao slikar, kipar, pisac i medaljer pridonosio očuvanju kulturnog i civilizacijskog identiteta grada Vukovara.



Pisane vijesti