Predsjednik Vlade na svečanom potpisivanju Ugovora o financiranju HNK – Zagreb u 2006. godini

Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu potpisali su danas ugovor o financiranju HNK u 2006., u iznosu od 75 milijuna kuna.

Potpisan ugovor o financiranju zagrebačkoga HNK

ZAGREB, 20. veljače 2006. (Hina) - Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu potpisali su danas ugovor o financiranju HNK u 2006., u iznosu od 75 milijuna kuna.

Ugovor su u Gradskom poglavarstvu potpisali ministar kulture Božo Biškupić, gradonačelnik Milan Bandić i intendantica HNK Ana Lederer.

Kao i do sada, kako je istaknuto na svečanosti potpisivanja, Grad će izdvajati sredstva u iznosu od 49 posto, a država, odnosno Ministarsvo kulture, 51 posto.

Potpisivanju ugovora nazočan je bio i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader. Nakon potpisivanja ugovora Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora rekavši kako će naša najveća kazališna kuća moći provoditi predviđeni program produkcije dramskih, opernih i baletnih izvedaba.

Hrvatska je, dodao je, iznimno ponosna na svoje kulturno naslijeđe koje može predstaviti Europi. Podsjetio je da se ugovor potpisuje dan nakon gostovanja Bečke državne opere u Zagrebu, nakon 36 godina, i uoči prvog večerašnjeg gostovanja Bečke filharmonije u Koncertnoj dvorani Lisinski.

Intendantica Ana Lederer zahvalila je Gradu i Ministarstvu kulture na velikoj potpori osiguranju financija potrebnih za rad kazališta. Dodala je kako joj je iskazano veliko povjerenje, ali i odgovornost koju će opravdati u programskom i financijskom smislu.

Istaknula je da će čelništvo HNK nastojati da ta važna hrvatska kulturna institucija postane izvozni kulturni proizvod.

Ministar Biškupić izrazio je zadovoljstvo da se prvi put ovako rano potpisuje ugovor što će uvelike pomoći uspješnom djelovanju tog kazališta. Apelirao je na čelne ljude HNK da budu dobri gospodari u okviru financija kojima raspolažu. U tome će im, dodao je, pomoći vijeća koja će sastaviti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb dok se, kako je kazao, ne donese zakon o kazalištu koji je najavljen do sredine godine.

Premijer Sanader također je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom koji smatra primjerom zajedništva Vlade i Grada Zagreba u djelovanju tako važne institucije kao što je Hrvatsko narodno kazalište. Sanader je izrazio uvjerenost da će potpisani ugovor uroditi dobrim plodovima za hrvatsko glumište i kulturu u cijelosti.

Posjetio je da Vlada i Grad Zagreb zajednički financiraju više kapitalnih objekata, poput Muzičke akademije i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sve to, dodao je, pridonosi očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta u vrijeme kada Hrvatska može, za razliku od razdoblja koje je iza nas, izdvajati više sredstava za kulturu.



Pisane vijesti