Predsjednik Vlade na svečanosti početka trgovanja dionicama HT-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_svecanosti_pocetka_trgovanja_dionicama_ht_a.jpg

Trgovanje dionicama HT - Hrvatskih telekomunikacija počelo je danas u 10 sati na Zagrebačkoj burzi, a tomu je prethodio potpis Ugovora o uvrštenju dionica HT-a u Službeno tržište Zagrebačke burze.

Prva transakcija dionicama HT-a na Zagrebačkoj burzi obavljena je po cijeni od 402 kune za dionicu, što je za 51 posto više od cijene po kojoj su je građani kupili od 265 kuna.

Premijer Ivo Sanader nakon početka trgovanja svim je građanima koji su u javnoj ponudi kupili dionice HT-a, a takvih je 356.768, poželio "da dobro zarade i da tako nastave i nakon izbora".

Javna ponuda dionica Hrvatskih telekomunikacija otvorila je širom vrata financijskog tržišta i privatizacije svima onima u Hrvatskoj koji žele biti ravnopravni sa svima u Europi i koji žele zaraditi na financijskom tržištu, istaknuo je predsjednik Vlade.

Javnom ponudom dionica HT-a učinjen je i značajan korak u podizanju investicijske i dioničarske kulture u Hrvatskoj te je omogućeno očuvanje nacionalne imovine, istaknuo je premijer.

Osvrnuvši se na nadolazeće parlamentarne izbore Sanader je još jednom ponovio kako se njegova stranka protivi uvođenju poreza na kapitalnu dobit, "jer to nije porez na kapitaliste kako to neki govore. To je porez na sve privatne ulagače, na 1,3 milijuna članova mirovinskih fondova, više od milijun građana koji ulažu u investicijske fondove, ali i na sve koji štede u bankama i ostvaruju zaradu na kamatama".

Hrvatska je među tri vodeće europske zemlje po postotku građana koji nešto posjeduju - "barem neku kuću, zemlju, štalu" i svi bi oni trebali platiti taj porez, ali nisu svi imućni i "bakice bi u tom slučaju morale dizati kredite da plate porez", rekao je Sander.

U svom se govoru osvrnuo i na glavne vanjskopolitičke ciljeve svoje Vlade - ulazak Hrvatske u EU i NATO te je istaknuo kako je za ulagače članstvo u tim organizacijama najbolja potvrda političke stabilnosti i stabilnosti financijskog i poreznog sustava.

Ugovor o uvrštenju dionica HT-a na Zagrebačku burzu u hotelu Esplanade, gdje se na ekranima mogao pratiti i početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi, potpisali su ga direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić i predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor HT-a Ivica Mudrinić.

Nakon javne ponude dionica Ine i HT-a ništa više neće biti kao prije, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Ivica Mudrinić naglašava da je povjerenje koje je HT-u dao velik broj građana čast, ali i obveza da HT bude kvalitetno i stabilno dugoročno ulaganje, a Roberto Motušić da treba iskoristiti trenutak na kojem nam zavide sve burze u regiji, privući kapital i strane ulagače.

Dionicama HT-a na Zagrebačkoj se burzi trguje pod simbolom HT-R-A, a istodobno s početkom trgovanja tim dionicama na Zagrebačkoj počelo je i trgovanje HT-ovim GDR-ovima (globalne potvrde depozitara) na Londonskoj burzi.

U oko sat vremena trgovanja ostvaren je promet od 108,9 milijuna kuna, a cijena se kretala od najnižih 380 do najviših 419 kuna, odnosno prosječnih 398,08 kune.



Pisane vijesti