Predsjednik Vlade na svetoj misi u čast blaženiku Alojziju Stepincu

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/21 svibnja/image5.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zagrebačkoj katedrali na svetoj misi u čast blaženiku Alojziju Stepincu.

Svetu misu je na gradišćanskom jeziku predvodio željezanski biskup mons. dr. Egidije Živković, a pjesmom ju je uveličao zbor gradišćanskih Hrvata «Pax et Bonum» koji broji oko 150 članova iz Austrije, Mađarske i Slovačke. Misi je prisustvovalo i više od 500 hodočasnika gradišćanskih Hrvata.

Po završetku misnog slavlja, odgovarajući na pitanje novinara, predsjednik Vlade Plenković rekao je kako je ovo ''jedno lijepo, veliko, domoljubno okupljanje'' iz kojeg se vidi ''kolika je želja naših gradišćanskih Hrvata da održe vezu s domovinom i s našom kulturom, tradicijom i vjerom''.

Podsjetio je kako se prije par tjedana u Beču susreo s predstavnicima gradišćanskih Hrvata te da je u veljači ove godine primio u Banskim dvorima u posjet izaslanstvo Željezanske biskupije, na čelu s biskupom Živkovićem, koji mu je tada najavio ovo hodočašće gradišćanskih Hrvata u Zagreb.

Predsjednik Vlade također je kazao da su mu predstavnici Željezanske biskupije u razgovoru najavili i novi ''veliki događaj u listopadu na koji će biti pozvani brojni Hrvati iz Hrvatske'', a koji će, dodao je, biskup Živković i ovih dana promovirati.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata. Gradišćanski su Hrvati očuvali svoj kulturni i jezični identitet već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima ojačana je preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković