Predsjednik Vlade na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_sveucilistu_macquarie_u_sydneyu.jpg
Predsjednik Vlade Zoran Milanović tijekom radnog posjeta Australiji posjetio je Sveučilište Macquarie na kojemu su Hrvatski studiji osnovani daleke 1993. godine. Sljedeće, 1994. godine uspostavljena je zaklada Croatian Studies Foundation, koja je upravo obilježila tridesetu obljetnicu postojanja, kao financijska potpora Hrvatskim studijima. Hrvatske studije također financijski podupire i Republika Hrvatska već petnaest godina.

Predsjednik Vlade Milanović je održao prigodan kratki govor koji je prethodio potpisivanju sporazuma o suradnji i financiranju Hrvatskih studija od 2014. do 2019. u iznosu od 150 tisuća australskih dolara godišnje.

Premijer je rekao da svaka država sebe i svoj jezik doživljava specifičnima, ali hrvatski jezik zaista jest specifičan u odnosu na slične i srodne jezike zemalja u našem susjedstvu. Hrvatski specifikum leži u njegovoj bogatoj povijesti, povezanošću sa zapadnom kulturom i civilizacijom, bogatom renesansnom i baroknom književnošću koja je dala jednoga Marulića, Zoranića, Hektorovića, Lucića i niz drugih pisaca. Zemlje u našem okruženju nisu prolazile kroz ista povijesna razdoblja niti su imale nacionalnu književnost.

Premijer je zaključno rekao da ulaganje u Hrvatske studije na Sveučilištu Macquarie za RH i hrvatsku Vladu ima značaj i vrijednost ne samo zbog opstojnosti učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture, nego i zato što je riječ o najstarijem samostalnom kolegiju hrvatskog jezika na svijetu.



Pisane vijesti