Predsjednik Vlade najavio podršku projektima Zadarskog sveučilišta

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/13 svibnja/IMG-23bde14a1f8e0eaefc1b923253bcddcf-V.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Rektoratu Sveučilišta u Zadru sastao se s rektoricom prof.dr.sc. Dijanom Vican, a povodom Međunarodnog dana sestrinstva posjetio je i Opću bolnicu u Zadru.

Predsjednik Vlade najavio je financijsku i tehničku podršku Vlade projektima Zadarskog sveučilišta.

"Znam za dugu tradiciju visokog obrazovanja u Zadru koja seže u 14. stoljeće, ali sam htio dobiti jednu cjelovitu sliku o najvažnijim pitanjima u ovom trenutku", kazao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo da se Sveučilište dobro razvija, da ima velik broj studenata te pridonosi izvrsnosti u obrazovanju.

"Osmislili ste programe koji su vezani uz pomorsko podneblje. Vodit ćemo računa da vam pomognemo i oko projekata koji su nam danas prezentirani", poručio je Plenković.

O razvojnim projektima i planovima Sveučilišta izvijestila ih je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektori te predstavnici Studentskog zbora.

"Kao sveučilište, Hrvatsku doživljavamo kao zemlju prilika. Potičemo suradnju s brojnim čimbenicima na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a svoju strategiju vezali smo uz kopno, more i nebo", rekla je rektorica Vican.

Sveučilište značajno za kulturni i društveni život zadarske regije

Napomenula je da je Zadarsko sveučilište s oko 5000 studenata svojevrstan "grad u gradu", značajan za kulturni i društveni život zadarske regije. A što se tiče aktualnih projekata, u tijeku je postupak ocjene ponuda za gradnju zgrade za studentski smještaj i prehranu u Novom kampusu, vrijedne više od 75 milijuna kuna.

U sljedećem programskom razdoblju očekuje se i gradnja STEM zgrade s dormitorijem te sveučilišne knjižnice u kojoj će se objediniti fond Znanstvene i Nadbiskupske knjižnice.

Predsjedniku Vlade predstavljeni su i projekti rekonstrukcije stare Tehničke škole, koja će postati zgrada za nastavu i znanstveno-istraživački rad, te projekt Arhipelogos kroz koji bi bivši vojni objekti na otocima Molatu i Istu postali znanstveno-istraživački centri.

"Zbog politike prošle Vlade nismo bili u mogućnosti realizirati ovaj projekt, a sada je pri kraju određivanje granica pomorskog dobra kao preduvjet da se objekti dodijele sveučilištu, odnosno Zadru. Vjerujemo da ćemo bližim povezivanjem s lokalnom zajednicom doprinijeti smanjenju problema depopulacije, koji je najizraženiji na otocima", istaknuo je prorektor Josip Faričić, dodavši da se osim na ovaj način, o nematerijalnoj baštini vodi briga i stvaranjem mreže europskih sveučilišta koji se bave pomorskim prostorom.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a sastanku su nazočili i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Zadarsko bijelo srce

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva predsjednik Vlade posjetio je i Opću bolnicu u Zadru i prilikom dodjele priznanja Zadarskog bijelog srca iskazao zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima na svemu što rade svakog dana brinući za zdravlje brojnih pacijenata.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković