Predsjednik Vlade najavio prosvjed EK-u zbog izjava Degerta u vezi sa ZERP-om

Hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je u srijedu u Dubrovniku da namjerava Europskoj komisiji uputiti prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), te najavio da će Vlada Saboru predložiti izmjene odluke o ZERP-u.

DUBROVNIK, 6. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je u srijedu u Dubrovniku da namjerava Europskoj komisiji uputiti prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), te najavio da će Vlada Saboru predložiti izmjene odluke o ZERP-u.

"Njemu (Degertu) ću poslati i Bečku konvenciju da je nauči napamet i da nauči njen sadržaj. Naime, on umjesto da štiti interese Europske komisije i Unije i da Hrvatskoj koja je budući član Europske unije pomaže na putu, on unosi zabunu u hrvatsku javnost i Europsku komisiju", rekao je Sanader.

Delegacija EK-a u Hrvatskoj u utorak je priopćila da bi "jednostranim aktiviranjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji".

Sanader je glede aktiviranja ZERP-a ponovio da Hrvatska "ima apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP", te da "ne postoji nikakav trojni sporazum" sa Slovenijom i Italijom.

"Posrijedi je dakle činjenica da je Hrvatski sabor donio odluku koja je u njegovoj ovlasti - a to je odluka o proglašenju ZERP-a. Drugo, Hrvatski sabor je tu odluku u lipnju 2004. promijenio i izuzeo zemlje članice Europske unije za vrijeme dok ne završe pregovori", rekao je Sanader.

On je dodao da o tome ne može biti nikakvog dogovora ni s kim. "Mi imamo apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP, kao što smo to i učinili, i oko toga nema nikakvog trojnog sporazuma", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je međutim naglasio da je Hrvatska, "kao zrela demokratska zemlja koja zna kako se treba ponašati u međunarodnim odnosima", o svojoj odluci iz lipnja 2004. izvijestila Europsku komisiju u Bruxellesu na sastanku na kojem je bio predstavnik Europske komisije Pierre Mirell, a bili su mu nazočni i predstavnici Italije i Slovenije.

"S tog sastanka postoji bilješka koju su potpisali svi nazočni. Dakle, nema nikakvog dogovora, samo bilješka u kojoj hrvatski predstavnik informira o odluci Hrvatskog sabora", rekao je Sanader.

Premijer je isto tako rekao da će Vlada na sutrašnjoj sjednici uputiti prema Hrvatskom saboru izmjene odluke o ZERP-u.

"U tim izmjenama ćemo ići s dvije stvari - prvo je zoniranje Jadrana jer želimo sačuvati ribolovni pojas u smislu biološke zaštite riba, a ići ćemo i s izmjenom prema kojoj neće moći biti diskriminacije prema hrvatskim ribarima. To smo i najavili Europskoj komisiji i zemljama kojih se to tiče", rekao je Sanader.

Sanader je oštrim riječima upozorio Degerta da "pazi na koji način informira svog povjerenika (Ollija Rehna)". "Mi s povjerenikom Rehnom, s predsjednikom (Joseom Manuelom) Barrosom i s cijelom Europskom komisijom, pa i s Degertom, imamo dobar odnos, ali nećemo dopustiti da bilo tko prelazi svoje ovlasti i da na pogrešan način interpretira odluke Hrvatskog sabora", kazao je hrvatski premijer.

"Kad sam to rekao, reći ću još i to da nećemo dopustiti da se bilo tko miješa i da traži izvješća od Županijskog suda u Zagrebu. On to može zatražiti preko Ministarstva vanjskih poslova, ali direktno ne. To su stvari koje spadaju u elemente Bečke konvencije", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je u srijedu u Dubrovniku nazočan obilježavanju 15. obljetnice Dana dubrovačkih branitelja i središnjoj proslavi Dana pomoraca.



Pisane vijesti