Predsjednik Vlade: Najvažnije dovršiti ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengen, a pokrećemo i procese za Eurozonu

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/20 listopada/pvrh izjava brux.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je jučer i danas u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća.

Prva rasprava danas odnosila se na „Program lidera“ , koji je pripremio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. 
 
Predsjednik Vlade Plenković pojasnio je da je cilj toga programa da se sami šefovi država ili vlada više politički više i konkretnije angažiraju na ključnim izazovima koji su pred Europskom unijom. 
 
„U toj sam raspravi posebno naglasio da postoje četiri ključna referentna trenutka. Prvi je, bez ikakve dileme, proces izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i on sam po sebi donosi određene negativne konotacije za europski projekt“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Drugi trenutak koji drži izrazito važnim su izbori za Europski parlament, a treći izbor novih institucija. Četvrti, koji je izdvojio kao najvažniji, je dogovor o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. 
 
Istodobno, kazao je, svi članovi Europskog vijeća angažirani su na tome da se politike Europske unije konkretno osjete i na gospodarskom rastu i na socijalnim aspektima svih građana EU-a. Također, angažirani su na pravnoj sigurnosti, unutarnjoj i vanjskoj sigurnosti, borbi protiv terorizma, kontroliranju migracijskih procesa i tješnjoj suradnji u vanjskoj i obrambenoj politici. 
 
„Na nama je da udahnemo novi optimizam i entuzijazam i prije svega konkretnu korist europskih politika za građane. To je ključna poruka koju sam danas naglasio u svom izlaganju“, kazao je. 
 
Najavio je da će Hrvatska iskoristiti predstojeći period za dodatni napredak u ispunjavanju svih kriterija za ulazak u Schengen, pri čemu je ulazak u Schengenski prostor nazvao prvom sljedećom etapom. Druga etapa je pokretanje procesa, na temelju vrlo precizne studije, o postupnom prihvaćanju kriterija koji su ključni za ulazak u Eurozonu. „Hrvatska će biti spremna da bude dio užeg kruga, onih članica koje su prošle sve faze integracije“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče Brexita, generalni je dojam da je napredak u prvih pet rundi pregovora nedovoljan da bi ga se danas ocijenilo zadovoljavajućim, pojasnio je predsjednik Vlade. Stoga je glavna poruka i Ujedinjenoj Kraljevini i pregovaračima EU 27 da se taj dijalog intenzivira, kazao je. 
 
Naglasio je kako je ključno dobiti od  Ujedinjene Kraljevine jasniju slika u vezi financijskoga dijela ugovora o napuštanju Europske unije, što nedostaje u ovom trenutku. 
Pojasnio je da se cijeli proces vodi u dvije faze. Prva je Članak 50., odnosno izlazak, a druga razgovori o budućem karakteru odnosa. 
 
Poručio je da je Hrvatska dobila vrlo jasna jamstva da će status hrvatskih državljana u Ujedinjenoj Kraljevini biti u cijelosti jednak statusu svih drugih članica Europske unije. 
Dodao je da se zalaže za zajednički format rasprave o budućnosti Europe i tješnjim integracijama. „Bitno je da oni koji žele ići naprijed u tješnje integracije to i mogu te da se pruži mogućnost svima da sudjeluju u tom procesu. Europa od više linija nije pozitivna ni za koga, a za nas nije opcija koju ćemo podržati“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim hrvatskim temama. Upitan o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, kazao je da HDZ i Vlada prije svega poštuju načelo zakonitosti te podsjetio da sukladno članku 4. Zakona o izbornim povjerenstvima ovakvo povjerenstvo ex lege treba prestati sa svojim radom. Pritom je ponovio spremnost za raspravu o bilo kojoj temi  te dodao da je čak i sugerirao zajedničke sjednice Odbora za financije i Odbora za gospodarstvo. Istaknuo je kako je bitna supstanca rasprave, a ne tijelo pred kojim će se raspravljati. „Zalažemo se za poštivanje zakona koji postoje u Republici Hrvatskoj. Istodobno, ima niz mogućnosti, i u Hrvatskom saboru i javnosti, da se o svemu temeljito raspravi“, kazao je. 
 
Otklonio je bilo kakvu insinuaciju o političkom progonu bilo koga, a što se tiče mehanizama u slučaju kada nekoga pravosudna tijela traže, na razini Europske unije za to postoji europski uhidbeni nalog, a sa zemljama koje nisu članice EU-a postoje bilateralni sporazumi i druge konvencije. 
 
Što se tiče europskih sankcija prema Rusiji, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je politika Europskog vijeća u tom pitanju principijelna. Dodao je da pozicija ostaje nepromijenjena jer se u supstanci, u vezi razloga zbog kojih je režim na snazi, ništa nije promijenilo. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković