Predsjednik Vlade nakon sastanka Istočnoga partnerstva: Ostvaren je zavidan napredak u odnosu na sastanak u Rigi 2015.

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/24 studeni/izjava.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je na današnjem 5. sastanku na vrhu Istočnoga partnerstva, multilateralnog okvira suradnje Europske unije s Armenijom, Azerbajdžanom, Moldovom, Bjelarusom, Ukrajinom i Gruzijom, da je ostvaren zavidan napredak u odnosu na sastanak u Rigi 2015.

„Važno je da smo danas konsenzualno usvojili Deklaracija s 20 ključnih točaka, koje trebamo realizirati u sljedeće dvije godine, a koje se odnose na vrijednosti, demokraciju, pitanje jačanja reformi, prije svega provedbom sporazuma o pridruživanju, ozbiljnu  tehničku i financijsku pomoć, ekonomsko upravljanje, veću povezanost i praćenje internih procesa od strane institucija EU i drugih financijskih institucija“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Dodao je da su velika sredstva uložena u svaku od ovih zemalja, a za neke su donesene i odluke o viznoj liberalizaciji. Istaknuo je kako se tih šest zemalja grupira u dvije podskupine.

,,U prvoj su skupini Ukrajina, Gruzija i Moldova, koje imaju više ambicija za bržim približavanjem EU. Armenija i Azerbajdžan, imaju jedan strateški okvir suradnje, dok je u Republici Bjelarus proces evolucije prema EU puno dalje nego kod ovih pet zemalja", pojasnio je. 

Europska unija ima nekoliko misija u ovim zemljama, kazao je predsjednik Vlade, koje su tamo upućene kako bi pomagale razvoj sigurnosnoga sektora. Dodao je da pet od šest zemalja imaju problem s teritorijalnim integritetom, imaju ili zamrznute konflikte ili konflikte niskog intenziteta, što znači da su sigurnosna pitanja svojevrsna pretpostavka za daljnji napredak prema EU.  

Predsjednik Vlade istaknuo je da je politika Rusije već godinama rezervirana prema politici Istočnoga partnerstva. 

„Poruka Europske unije je da ova politika susjedstva nije ni protiv koga, nego za sistematiziranje i jačanje odnosa s ovih šest zemalja“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković