Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, te svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava,  za dostojanstvo svakog ljudskog bića.

Temeljne postavke o ljudskim pravima jamče svim osobama pravo na zaštitu od svih oblika nasilja. Međutim, nasilno ponašanje je jedan od sve prisutnijih problema društva u cjelini. Svaki događaj nasilja predstavlja atak na drugu osobu, njezina prava i integritet.
 
Relevantni statistički podatci ukazuju na činjenicu da su žene najčešće žrtve nasilja, da je nasilje nad ženama rezultat neuravnotežene podjele moći između muškaraca i žena te da vodi ozbiljnoj diskriminaciji žena unutar društva i obitelji. Najteže posljedice proživljenog nasilja vidljive su u slučajevima međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja gdje čitave obitelji generacijama žive u nasilju, žrtva postaje počinitelj, a dijete uči negativne obrasce ponašanja.
 
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje i senzibiliziranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekome drugome, već da je prisutno u našoj neposrednoj blizini, ali se nažalost prijavljuje u malom broju slučajeva.
 
Stoga je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju u nastojanju da se možebitno buduće nasilje spriječi, a već počinjeno nasilje sankcionira na odgovarajući način.

Izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Pisane vijesti