Predsjednik Vlade: Nastavlja se s opskrbom plina kutinskoj Petrokemiji, dugoročni plan restrukturiranje

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/7 travnja/Izjave 2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon održanog sastanka na kojem su nazočili ministar državne imovine Goran Marić, predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač i vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac, izjavio je da će PPD nastaviti s opskrbom plina kutinskoj Petrokemiji, te će se na taj način normalizirati proizvodnja koja je nakratko bila prekinuta.

Predsjednik Vlade apelirao je na sindikate i zaposlenike Petrokemije da normalno nastave s aktivnostima, jer je to važno, ne samo za Kutinu i Moslavinu, nego i za cijelu hrvatsku poljoprivredu.
 
„Vlada Republike Hrvatske, kao većinski vlasnik Petrokemije, spremna se angažirati na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a naravno da nas u perspektivi očekuje kvalitetan i ozbiljan proces restrukturiranja i dokapitalizacije Petrokemije kako bi se omogućila njena dugoročna održivost“, rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je to „važan angažman Vlade u kvalitetnom funkcioniranju gospodarstva i nama izrazito važnih i bitnih kompanija.“
 
Pavao Vujnovac rekao je da je Prvo plinarsko društvo, kao partner Petrokemije, u više navrata stalo iza Petrokemije, nastojeći da se održi proizvodnja i izbjegne šteta, a to su učinili i danas.
 
Predsjednik Uprave Petrokemije, Đuro Popijač, zahvalio je predsjedniku Vlade, ministrima i gospodinu Vujnovcu na razumijevanju i pronalaženju rješenja, poručivši cjelokupnoj javnosti da je opskrba mineralnim gnojivima stabilna. „Bit će i dalje, hrvatska poljoprivreda neće ostati bez važnog repromaterijala“, zaključio je Popijač, kazavši da je bio zaustavljen tek manji dio proizvodnje u Petrokemiji.
Na novinarsko pitanje koliki je dug države Prvom plinarskom društvu Vujnovac je kazao da je dug preko 300 milijuna kuna, no da je PPD dao vremena državi i Petrokemiji da nađu rješenje koje će stabilizirati poslovanje.
Na upit koliko će novaca biti potrebno za dokapitalizaciju Petrokemije predsjednik Vlade rekao je da je u ovom trenutku važno pronaći svojevrsnu premosnicu za poslovanje Petrokemije, a s iznosom potrebnog novca za dokapitalizaciju javnost će biti upoznata nakon cjelovite analize i donošenja plana restrukturiranja, za što je resornim ministrima dao nalog.
 
Na novinarsko pitanje kada će se aktivirati Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, predsjednik Vlade je rekao da je zakon na snazi, poznate su njegove odredbe i postupak aktiviranja.
 
„Ako do toga dođe, Vlada će biti spremna“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, podsjetivši da je jučer održao sastali s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora koji su uvjereni da Vlada dobro koncipira svoje korake. Predstavnici šest banaka: Sberbanke, VTB Bank (Austria), Erste&Steiermarkische, Raiffeisenbank te Privredne i Zagrebačke banke zadovoljni su sa zakonom, smatraju da je njegova primjena dobra za pronalaženje izlaska iz krize. „Najbitnije je da su oni spremni dati novu, svježu likvidnost Agorkoru za isplatu plaća i redovito poslovanje, te da svi dobavljači nastave isporučivati svoju robu, jer će se na taj način nastaviti normalan ciklus poslovanja. Predsjednik vlade i resorni ministri razgovarali su i s dobavljačima, te je za očekivati da će se sljedeći tjedan situacija oko Agrokora stabilizirati“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
O daljnjem angažmanu gospodina Alvareza razgovarat će se kasnije, rekao je predsjednik Vlade, a s gospodinom Todorićem nije se čuo zadnjih dana.

Pisane vijesti | Andrej Plenković