Predsjednik Vlade: Nema sukoba s predsjednikom Mesićem, zajedno lobiramo za Hrvatsku

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je zanijekao medijske navode o sukobu s predsjednikom Stjepanom Mesićem zbog diplomatski neuobičajenog koncepta njihovog sudjelovanja na 61. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ističući kako on i predsjednik na UN-ovu skupu nastupaju zajednički s glavnim ciljem lobiranja za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u mandatu 2008/09. godine.

New York,19.09.06.(HINA) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je zanijekao medijske navode o sukobu s predsjednikom Stjepanom Mesićem zbog diplomatski neuobičajenog koncepta njihovog sudjelovanja na 61. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ističući kako on i predsjednik na UN-ovu skupu nastupaju zajednički s glavnim ciljem lobiranja za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u mandatu 2008/09. godine.

"Nema nikakvog sukoba, predsjednik i ja smo tu s glavnom zadaćom lobiranja da Hrvatska 2008. postane nestalna članica Vijeća sigurnosti. Koliko je to važno možda nismu u ovome trenutku ni svjesni", izjavio je premijer Sanader u New Yorku hrvatskim novinarima.

Kazao je kako u tom smislu nema nikakvog nesporazuma, već da postoji dogovor između njega i predsjednika Mesića.

"Malo je neobično za diplomatsku praksu, ali isto tako i vrlo uspješno jer ćemo se danas obojica susresti s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, ja na okruglom stolu a on na svečanom prijemu i večeri", rekao je Sanader.

Naglasno je kako bi članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN 2008/09. bilo posebno važno jer bi se vremenski podudarilo sa završnom fazom pregovora s Europskom unijom.

Na upit o navodnoj ljutnji predsjednika Mesića na hrvatskog veleposlanika u SAD Nevena Juricu, zbog toga što je predsjednik Bush na okrugli stol na temu razvoja demokracije u svijetu pozvao premijera a ne njega, Sanadera je kazao kako "ne može ni veleposlanik Jurica niti veleposlanica Mirjana Mladineo (misija RH pri UN-u) odlučivati koga će Amerikanci pozvati na svečanu večeru a koga na okrugli stol".

"Što se nas tiče, zajedno nastupamo ovdje, zajedno lobiramo, susrećemo se s nizom drzavnika i mislim da je to dobro", ocijenio je premijer.

Citirao je i nedavni intervju američkog veleposlanika u Hrvatskoj, kao potvrdu da ne postoji spor oko dolaska njega i Mesica u SAD, već da će se obojica sastati s predsjednikom Bushom.

Premijer Sanader pozdravio je sudjelovanje predsjednika Mesića na summitu nesvrstanih na Kubi i susret s nizom čelnika nesvrstanih zemalja kao "veliki uspjeh".

"U UN-u se broji svaki glas, a kada se na Općoj skupštini"bude odlučivalo o tome hoće li Hrvatska biti članica Vijeća sigurnosti, biti će nam važan svaki glas", naglasio je i dodao kako će u suretu s američkim dožnosnicima to objasniti i da vjeruje kako će oni to
podržati "jer znaju da se borimo za naše interese kao i oni za svoje".


Premijerove navode o nepostojanju sukoba s predsjednikom Mesicem oko sudjelovanja na 61. zasjedanju Opće skupštine UN-a, potvrdio je i njihov zajednički susret s talijanskim premijerom Romanom Prodijem, uoči svečanog otvaranja skupa.

Na sastanku se, prema izvorima iz hrvatskog izaslanstva, razgovaralo o podršci Italije kanidaturi Hvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti te je izražena suglasnost o potrebi intenziviranja dijaloga na rjesavanju svih otvorenih pitanja izmedju Hrvatske i Italije.

Hrvatski predsjednik i premijer danas sudjeluju na inauguralnoj plenarnoj sjednici 61. zasjedanja Opće skupštine UN-a, nakon čega će premijer Sanader zajedno s 25 svjetskih državnika sudjelovati na okruglom stolu o razvoju demokracije u svijetu, čiji je domaćin američki predsjednik Bush.

Mesić i Sanader su pred zasjedanje Opće skupštine imali kraće neformalne susrete i s predsjednikom Cipra Tassosom Papadopoulosom, predsjednikom Gane J.A. Kufuorom i predsjednikom El alvadora Eliasom Antoniom Sacom te s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem kao i ministrima vanjskih poslova Srbije, Vukom Draškovićem i Kube, Felipeom Perezom Roquem.



Pisane vijesti