Predsjednik Vlade: Nitko ne stvara novu Jugoslaviju, proširenjem CEFTA-e izbjegavaju se špekulacije

Hrvatska razumije da intencija prijedloga Euroske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu nije stvaranje nekakve nove Jugoslavije, nego da ide u smjeru političke stabilnosti i trajnog mira u našem jugoistočnom susjedstvu, a to se može učiniti proširenjem CEFTA-e, srednjoeuropske zone slobodne trgovine, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska razumije da intencija prijedloga Euroske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu nije stvaranje nekakve nove Jugoslavije, nego da ide u smjeru političke stabilnosti i trajnog mira u našem jugoistočnom susjedstvu, a to se može učiniti proširenjem CEFTA-e, srednjoeuropske zone slobodne trgovine, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Hrvatska razumije intencije EU da dođe do političke stabilnosti i trajnog mira u našem jugoistočnom susjedstvu. To su intencije, a ne stvaranje nove Jugoslavije niti to ikome pada na pamet, niti ćemo mi to dopustiti", rekao je Sanader hrvatskim novinarima nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

"Međutim, smatram da ne treba dopustiti da CEFTA odumre", rekao je Sanader. CEFTA je svojedobno obuhvaćala i 10 zemalja, koje su u svibnju 2004. godine ušle u EU. Nakon njihova ulaska u CEFTA-i su ostale samo Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, a ako 2007. godine u EU uđu Bugarska i Rumunjska, ostala bi sama Hrvatska.

Premijer Sanader je rekao da je još u kolovozu prošle godine, znajući da Europska komisija priprema prijedlog o zoni slobodne trgovine, predložio da CEFTA ublaži kriterije za članstvo, kako bi u nju ušle i sve zemlje jugoistočne Europe.

"Ta ideja je prihvaćena na sastanku CEFTA-e u prosincu u Zagrebu i ja sam poslao poziv svim zemljama da se uključe u ovu inicijativu. Uskoro ću imati sastanak s rumunjskim premijerom, koji ove godine predsjedava CEFTA-om, kako bismo vidjeli kada ćemo održati taj sastanak na kojem bi se realizirala ta ideja", rekao je Sanader.

U proširenu CEFTA-u, prema tom prijedlogu, ušle bi sve zemlje jugoistočne Europe, plus Moldova. Za članstvo u CEFTA-i više ne bilo potrebno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao što je to do sada bilo slučaj.

"Realizacijom takve ideje izbjegli bismo bilo kakve spekulacije o stvaranju neke nove kreacije, nove Jugoslavije, minus Slovenija plus Albanija, jer to doista nije intencija", rekao je Sanader.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu pozdravili prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana.

Kako se kaže u zaključcima o zapadnom Balkanu koje su usvojili šefovi diplomacija, Vijeće je pozdravilo prijedlog Europske komisije pod nazivom 'Zapadni Balkan na putu za EU: konsolidacija stabilnosti i poticanje napretka' "kao dobru bazu za daljnji rad" na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU u ožujku u Salzburgu, na koji se pozvani i predstavnici svih pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.



Pisane vijesti