Predsjednik Vlade: o arbitraži neće odlučivati Europski parlament, već Hrvatska i Slovenija

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će o tomu hoće li Hrvatska i Slovenija granične sporove rješavati međunarodnom arbitražom odlučivati dvije zemlje, a ne Europski parlament.

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će o tomu hoće li Hrvatska i Slovenija granične sporove rješavati međunarodnom arbitražom odlučivati dvije zemlje, a ne Europski parlament.

"O arbitraži neće odlučivati Europski parlament nego Hrvatska i Slovenija. Bez obzira što rekao Swoboda ili bilo tko drugi to je bilateralno, a ne multilaterano pitanje. Arbitraže neće ni biti ako se dvije države oko toga ne slože", kazao je Sanader na početku sjednice Vlade.

Premijer je time odgovorio i na komentare da je dio zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Vanjsko-političkom odboru Europskog parlamenta bio jučer protiv amandmana u kojem se spominje mogućnost arbitraže sa Slovenijom, a što je protumačeno kao zaokret u politici Europske pučke stranke (EPP) spram Hrvatske.

Nekoliko kompromisnih amandmana, među kojima i onaj o granici, u Odboru je predstavio izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda koji je nakon odbijanja zastupnika EPP-a, to ocijenio "zaokretom EPP-a protiv Hrvatske".

Premijer Sanader na početku je sjednice istaknuo kako Europski parlament neće odlučivati o arbitraži, nego dvije zemlje, te da je "sasvim nepotrebno spominjati otvorena pitanja".

Sanader je podsjetio da je Hrvatska prije godinu i pol dana (u listopadu 2005.) Sloveniji predložila izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo oko otvorenih pitanja granice.

Očekujem da se u dogledno vrijeme usuglase kolege u Sloveniji i da će se izići pred međunarodnu pravnu instituciju, kazao je Sanader, ponavljajući kako se nada da će se pitanje granice uskoro riješiti, te napominjući da je Slovenija u EU i NATO ušla s tim otvorenim pitanjima.

Podsjetio je da se prije izlaska pred međunarodnu arbitražu dvije zemlje trebaju dogovoriti pred koje će tijelo izići, koja je točno tema, te se unaprijed obvezati na prihvaćanje odluke toga tijela.



Pisane vijesti