Predsjednik Vlade o Brexitu: Kad već proces razdruživanja postoji, treba biti uređen

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/25 studenoga/Izjava_PVRH.jpg

Predsjednik Vlade u Bruxellesu je, uoči posebnog sastanka Europskog vijeća o Članku 50., na kojem se očekuje da čelnici 27 zemalja članica potvrde sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a i političku deklaraciju o budućim odnosima, izjavio kako sastanak predstavlja važnu točku u procesu pregovaranoga Brexita.

"Moj stav je vrlo jasan već nekoliko godina; šteta da je do ovog uopće došlo. Mislim da je to odluka koja će imati najviše negativnih posljedica po Ujedinjenu Kraljevinu, a nije dobra ni za Europsku uniju."
Dodao je da proces, kad već postoji, treba biti uređen.

"Sporazum o povlačenju i politička deklaracija kao i aranžman koji je postignut oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske, mislim da na najbolji mogući način u ovim okolnostima regulira sva ta osjetljiva pitanja", rekao je Plenković.

Na pitanje baca li španjolska intervencija sjenu na ukupni pregovarački proces, premijer je odgovorio da svaka država članica uvijek ima neke posebne interese. "Pitanje Gibraltara u odnosima Španjolske i
Ujedinjene Kraljevine nije od jučer. Bitna stavka je pravna jasnoća nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine, a sve nejasnoće su otklonjene", zaključio je predsjednik Vlade.  




Pisane vijesti | Andrej Plenković