Predsjednik Vlade o godišnjici pojave koronavirusa: Činimo sve da zaštitimo zdravlje

Slika /Vijesti/2021/veljača/25 veljače/VRH_4370.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rezimirao je godinu dana borbe protiv covid-19. Rekao je da je Vlada poduzela primjerene protuepidemijske mjere i činila sve da zaštiti zdravlje građana kojima je zahvalio na odgovornom ponašanju i razumijevanju situacije koju nitko nije mogao planirati.

Prije točno godinu dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a premijer Plenković se na sjednici Vlade tim povodom osvrnuo na poduzete aktivnosti. Istaknuo je da je od prvog dana osigurana sva potreba zaštitna oprema, da se vodilo računa o nastavku obrazovnih i školskih aktivnosti, kao i onima u sektoru kulture i umjetnosti. Naglasio je i da se cijelo vrijeme vodilo računa o gospodarstvu.

"Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne, nikada nismo mislili da ćemo ovoliko novaca dati za očuvanje radnih mjesta naših sugrađana u privatnom sektoru, radnicima, poslodavcima", rekao je.

Istodobno su isplaćivane mirovine te je broj nezaposlenih ostao u okvirima u kakvima se kretao i prije pandemije, dodao je.

"A sve to smo učinili osiguravši i financijsku stabilnost i to na način da Hrvatska i dalje drži svoj investicijski kreditni rejting, da kroči kroz Europski tečajni mehanizam II prema eurozoni. Pravodobno smo izašli i na domaća i međunarodna financijska tržišta, napravili dobre financijske aranžmane i s HNB-om i Europskom središnjom bankom, hrvatskim bankama i mirovinskim fondovima, svim akterima koji su omogućili da sve funkcionira", naveo je.

Izrazio je žaljenje zbog toga što su u tom procesu nekima ograničili određene aktivnosti. "To nije nešto što radimo zato što bi to bila nekakva naša volja, nego je to jednostavno dio aktivnosti koje rade sve vlade, sve zemlje diljem svijeta kako bi sačuvale zdravlje građana", kazao je.

Potrebno ubrzanje distribucije cjepiva

Poručio je da će se zalagati za ubrzanje distribucije cjepiva na razini Europske unije o čemu će, dodao je, danas raspravljati i na Europskom vijeću, kako bi se što brže procijepilo što veći broj ljudi, osobito onih koji su najugroženiji i najizloženiji.

"Vjerujem da će najave o 700 tisuća doza ukupno do kraja ožujka biti snažna ograda od daljnjeg širenja epidemije, a očekujemo i veće količine. Naša će poruka danas biti i prema EMI (Europska agencija za lijekove) za brže odobravanje cjepiva, prije svega Johnson&Johnson koji je u postupku i kojeg smo naručili 900 tisuća doza", dodao je.

Istaknuo je pritom da je Vlada na vrijeme rezervirala cjepiva i više nego što je potrebno da se procijepi baš svu populaciju iznad 18 godina u Hrvatskoj te da je do sada naručeno 6,8 milijuna doza cjepiva.

 "Trudit ćemo se i dalje, odgovornost je velika", naglasio je premijer.

Izrazio je sućut obiteljima 5,5 tisuća sugrađana koji su preminuli "od covida ili s covidom". "To su veliki gubici. Izražavamo suosjećanje s njihovim obiteljima. Izuzetno zbog toga žalimo. I zahvaljujem svim sugrađanima na odgovornom  ponašanju i razumijevanju konteksta koji traje godinu dana i koji nitko nije mogao planirati", rekao je.

Premijer vjeruje da će napori Hrvatske i napori na razini Europe i svijeta, kroz koaliciju koja postoji za cijepljenje i protiv covida, rezultirati time da ćemo se u idućim mjesecima postupno vratiti u život kakav je bio prije nešto više od jednu godinu.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković