Predsjednik Vlade o govoru koji je održao u UN-a i sastanku s Pocarom

NEW YORK,15. listopada(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u ponedjeljak da je svojim govorom na Općoj skupštini UN-a dovoljno senzibilizirao zemlje članice UN i međunarodnu javnost za razumijevanje zločina na Ovčari i u Vukovaru, kako nepravična presuda Haškog suda (ICTY) "vukovarskoj trojci" ne bi ostala neizmijenjena.

"Htio sam iskoristiti ovu prigodu na Općoj skupštini UN i jos jedan puta reći što se to dogodilo na Ovčari, u Vukovaru i u Hrvatskoj 1991. Mislim da sam dovoljno senzibilizirao predstavnike zemalja članica UN i cijelu međunarodnu javnost", rekao je Sanader hrvatskim novinarima u ponedjeljak nakon obraćanja Općoj skupštini UN-a.

U sjedištu UN-a, gdje se s interesom očekivao istup hrvatskog premijera, prve reakcije diplomata bile su pozitivne, kazao je.

Sanader je istaknuo kako se protivi mogućnosti da oni koji su počinili zločine ne budu primjereno kažnjeni. Uz svo dužno poštovanje Suda, nemiješanje i izostanak pritisaka "to ne može tako ostati".

"Ne želimo vršiti nikakav pritisak, ali imamo pravo reći činjenice. A činjenice su to da je 261 ranjenik vukovarske bolnice jednog dana odveden i ubijen na Ovčari. To je jedna od najvećih tragedija i najvećih zločina, uz Srebrenicu, nakon II. Svjetskog rata na europskom tlu", zaključio je.

Hrvatski premijer sastao se nakon sjednice s predsjednikom ICTY-a Faustom Pocarom koji je podnio izvješće o radu suda u protekloj godini i o koracima koji slijede do ispunjenje njegovog mandata i završetka rata. "Razgovarali smo i o daljnjoj suradnji između Hrvatske i ICTY-a, ali više od toga ne mogu u ovom trenutku reći".

Također je odbio komentirati pismo Pocara UN-u u kojem je, navodno, prigovorio da Hrvatska vrši pritisak na sud, rekavši kako pismo nije podijeljeno kao službeni dokument UN-a i da ga ne može komentirati.

Premijer Sanader zahvalio se članovima obitelji stradalih Vukovaraca, koji su se danas okupili na Ovčari, dok je govorio u UN-u, ističući kak su mu "oni najveće potpora". Zahvalio se i svim udrugama iz Domovinskog rata, poručivši kako su ovo "teški trenuci" vezani uz presudu, ali da se treba nadati u drugostupanjsku presudu i da će Tužiteljstvo ubrzo uložiti žalbu koju će Žalbeno vijeće ICTY-a usvojiti.

Govreći o Pocarovom govoru u Općoj skupštini, Sanader je kazao kako ga je posebno zanimao dio posvećem izlaznoj strategiji suda i koracima koji se poduzimaju na očuvanju njegove pravne stečevine, prijenosa njegove misije na lokalne sudove, te uhićenju preostalih bjegunaca prije konačnog završetka rada ICTY-a.

Hrvatski premijer će se danas poslijepodne po lokalnom vremenu sastati i s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.



Pisane vijesti