Susret premijera Hrvatske i Češke uoči izbora za Vijeće sigurnosti UN

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/susret_premijera_hrvatske_i_ceske_uoci_izbora_za_vijece_sigurnosti_un.jpg

NEW YORK,15. listopada(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak se na margini sjednice Opće skupštine UN-a susreo s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, dan uoči glasovanja o novim nestalnim članicama Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008/09., gdje se Hrvatska i Češka natječu za upražnjeno mjesto regije istočne Europe.

Dvojica premijera srdačno su se pozdravili i razgovarali o sutrašnjem glasovanju, gdje se očekuje neizvjesno nadmetanje, kao i da odluka neće biti donesena u prvom krugu, jer je potrebna dvotrećinska većina od 128 glasova, od ukupno 192 članice UN-a.

Hrvatska i Češka već dulje od tri godine intenzivno lobiraju na bilataralnoj i multilateralnoj razini za podršku njihovim kandidaturama, koje su među državama daju i u pisanoj formi, razmjenom diplomatskih nota, no i jedna druga kandidatkinja ne izlaze u javnost s brojem zemalja čije glasove očekuju.

Neslužbene procjene kod obiju strana kreću se oko sto i više glasova u prvom krugu.

U diplomatskim se krugovima u UN-u procjenjuje kako je Češka u određenoj prednosti zbog podrške EU i šire diplomatske mreže, posebno u Africi, te programa pomoći zemljama u razvoju. Međutim i Hrvatskoj se daju dobri izgledi, obzirom na komparativne prednosti, činjenicu da regija jugoistočne Europe dugo nije imala predstavnika u VS UN, a ističe se i kako je Češka bila članica VS UN prije 12 godina - 1994/95., ili kako je u Vijeću već dosta članica EU i NATO-a.

Premijer Ivo Sanader se u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu vraća u Hrvatsku, zbog brojnih obveza koje ima, i u utorak neće nazočiti glasovanju za izbor novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN.

"Posao oko lobiranja za naše članstva u VS je završen. Danas sam učinio jos jedan dodatni potez i razgovarao sam sa stalnim predstavnicima zemalja Arapske lige. Imali smo vrlo dobar sastanak i svi su obećali potporu Hrvatskoj. Ali kao što uvijek u životu se ne može sa sigurnošću reći kako će nešto završiti, tako je i s glasovanjem u utorak", kazao je hrvatski premijer.

Sanader je kazao da su predsjednik Republike Stjepan Mesić i on, diplomatske misije i svi ostali učinili sve što je moguće u punom angažiranju oko kandidature.

"Imamo jakog rivala, Češku, ali mi smo i veliki prijatelji, ali teško je kod tolikog broja zemalja predvidjeti kako će na kraju biti", rekao je.

Premijer Sanader je dodao kako može poručiti hrvatskoj javnosti da su svi, od predsjednika i premijera, sve učinili da se Hrvatsku promovira kao ozbiljnog kandidata za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

Prije povratka u Hrvatsku, Sanader će se u sjedištu UN-a sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki moonom, a u Stalnoj misiji RH pri UN-u s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, koja u tri generacije broji oko 200.000 ljudi.



Pisane vijesti