Predsjednik Vlade RH u UN-u: Tražimo pravdu za Vukovar

NEW YORK,15. listopada(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je u obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku, povodom presude 'vukovarskoj trojci' poručio kako Hrvatska, povrijeđena tom presudom, traži pravdu za sve žrtve u Vukovaru te je upitao zašto su u sudskom procesu pred Haškim sudom zanemarene Ženevske konvencije, kojih su se trojica optuženih zapovjednika JNA bila dužna pridržavati.

"Tražimo pravdu za sve žrtve u Vukovaru i bilo gdje u svijetu. To je iznimno važno za budućnost međunarodnoga kaznenog prava", poručio je s govornice UN-a hrvatski premijer u svojem 20-minutnom obraćanju.

Prije Sanadera Općoj skupštini UN-a obratio se predsjednik ICTY-a Fausto Pocar. On nije spominjao suradnju s Hrvatskom, što ju je u pisanom izvješću ocijenio "uglavnom zadovoljavajućom", već je govorio o rezultatima rada suda u protekloj godini, utjecaju 14 godina prakse ICTY-a na razvoj međunarodnog kaznenog prava, dovršetku mandata ICTY-a, frustraciji zbog izostanka uhićenja preostalih bjegunaca te o stalnoj podršci UN-a i međunarodne zajednice sudu.

Sudac Pocar također se zauzeo za karijerno i mirovinsko zbrinjavanje sudaca i osoblja ICTY-a nakon završetka njegova rada.

Premijer Sanader u svojem je istupu naglasio kako je napravedna presuda 'vukovarskoj trojci' izazvala ogorčenost u Hrvatskoj i niz negativnih međunarodnih reakcija.

"Hrvatska je duboko povrijeđena nepravdom počinjenom Vukovaru ovakvim umanjenjem značaja tog nepobitnog, nehumanog i namjernog zločina. U tomu Hrvatska nije sama: presuda je izazvala mnoge negativne reakcije međunarodnih udruga za ljudska prava i uglednih osoba, vladinih dužnosnika, članova parlamenta, uključujući Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Republika Hrvatska".

Sanader je upozorio i na zanemarivanje povreda Ženevskih konvencija kod haškog procesuiranja Mrkšića, Šljivančanina i Radića.

"Bez ikakve sumnje, ubijanje i takav neljudski odnos spram pacijenata Vukovarske bolnice bili su izazvani smišljenim i nezakonitim akcijama okupatorske sile. Stoga imamo pravo pitati zašto su Ženevske konvencije, čija su načela uključena u Statut ICTY-a, zanemarene u određivanju krivnje tih časnika JNA?", rekao je.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica bivših pripadnika JNA bila su optužena za zločin protiv čovječnosti počinjen masovnim pokoljem na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Sudsko vijeće je u presudi ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego da je riječ o ratnim zarobljenicima dovedenima iz vukovarske bolnice. Prema sudskom vijeću, ubojstvo 194 osobe, koje su poimenice navedene u optužnici, izvršile su TO i srpske paravojne snage.

Stoga su optuženi oslobođeni optužbe da su izravno odgovorni za pokolj i za odvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je pobijeno najmanje 264. Tužiteljstvo je najavilo žalbu.

"Hrvatska očekuje da će nakon žalbe Tužiteljstva Žalbeno vijeće pažljivo proučiti presudu i djelovati u skladu s jasnim mandatom određenim od Vijeća sigurnosti UN-a", naglasio je Sanader.

Premijer je poručio i da su u sudskom postupku zanemarene mnoge bitne činjenice.

"Sud je pokolj na Ovčari tretirao kao zaseban slučaj, a ne kao dio sustavne politike čiji lanac zapovijedanja vodi do vojnog sjedišta JNA i tadašnjeg političkog vodstva u Beogradu. Iako su sva trojica optuženika bila uključena u brojne ratne zločine u Vukovaru i istočnoj Slavoniji, Tužiteljstvo je ograničilo svoju optužnicu samo na najbolje znani i dokumentirani pokolj na Ovčari. Tužiteljstvo je možda očekivalo da će strašni zločini počinjeni na Ovčari dostajati za maksimalnu kaznu, no to se nije dogodilo".

Premijer Sanader poručio je i da tužiteljstvo nije podignulo optužnice protiv Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, "ljudi na čelu JNA, koji su bili instrumenti provedbe takve politike vojnim sredstvima, u najmanju ruku kroz zapovjednu odgovornost, a po svemu sudeći i kroz sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu odgovornom za brojne ratne zločine".

Hrvatski premijer ukazao je na spremnost pravosuđa RH da preuzme sve preostale predmete koji uključuju hrvatske državljane.

Premijer Sanader istaknuo je i ciljeve mandata i misije ICTY-a ispunjene u proteklih 14 godina, kao što je "procesuiranje nekih od najvećih zločinaca, ponovna uspostava mira i rast povjerenja", ali i dodao da su moguća daljnja poboljšanja.

"Odgovarajućim i pravednim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine i okrutnosti počinjene u prošlosti, na mjestima kao što su Vukovar, Srebrenica ili Ruanda, moramo također obeshrabriti i one koji bi pokušali, koji namjeravaju ili koji već čine to isto na mjestima poput Darfura i drugdje", naglasio je Sanader univerzalno značenje ICTY-a i međunarodnog prava.

Također je naglasio kako "pravedna kazna mora odražavati razinu poštovanja prema žrtvama. Pravedan ishod suđenja je jedini način da se obeshrabre oni koji danas, ili koji bi mogli u budućnosti razmišljati o ponavljanju takvih zločina"

Pravedna kazna, po njegovim je riječima, najbolji način odvraćanja i ona mora služiti istini i otvoriti vrata trajnom miru, sigurnosti i pomirenju.

Hrvatski je premijer s govornice UN-a apelirao i za izručenje dvojice najozloglašenijih optuženika za ratne zločine, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine počinjene u Vukovaru i istočnoj Slavoniji.

Uz suca Pocara i premijera Sanadera, Općoj skupštini su se obratili i predstavnici Portugala, kao zemlje koja predsjeda Europskom unijom, BiH, Srbije i Ruande, a nakon održanih govora nije otvarana rasprava.

Premijer Sanader će se danas u sjedištu UN-a u New Yorku sastati s predsjednikom ICTY-a Faustom Pocarom, glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i veleposlanicima zemalja članica Arapske lige.



Pisane vijesti