Predsjednik Vlade o inicijativi oporbe za povjerenje Vladi: Sutra ćemo u Saboru otkloniti sve neutemeljene teze oporbe

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/9 studeni/65 sjednica VRH/DSC_4836.JPG

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnje tri rasprave održane u Hrvatskom saboru.

Prvo je održano Aktualno prijepodne, a nakon toga predsjednik Vlade izvijestio je zastupnice i zastupnike o sastancima Europskoga vijeća u Tallinnu i Bruxellesu. Na kraju je održana rasprava o izglasavanju nepovjerenja na zahtjev zastupnika oporbe ministrici Nadi Murganić.
 
Odgovore članova Vlade tijekom Aktualnog prijepodneva, predsjednik Vlade Plenković ocijenio je angažiranim i sadržajnim. Govoreći zahtjevu oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici Nadi Murganić, kazao je da su argumenti koje je Vlada iznijela u svome očitovanju, kao i oni na samoj raspravi, pokazali da je inicijativa oporbe ipak bila disproporcionalna s obzirom na samu temu, odnosno postupak elektronskoga savjetovanja o Nacrtu Obiteljskog zakona u ranoj fazi.
 
Dodao je da je uvedena nova procedura prema kojoj će dokumenti, prije nego što ih resori pošalju u javnost, proći prethodnu proceduru filtriranja na razini Vlade. Takvu je proceduru nazvao korisnom jer će u budućnosti spriječiti negativne odjeke u javnosti zbog mogućih propusta u ranoj fazi pripreme dokumenata.
 
Jučer je u Hrvatskome saboru održana i rasprava o izvješćima predsjednika Vlade o sastancima Europskoga vijeća održanim u Tallinnu i Bruxellesu.
 
 „Prvi dio rasprave bio je izrazito dobar. Nikada nije bio veći interes zastupnika, posebno za temu digitalizacije, što je izrazito važno i zbog radnih mjesta, e-uprave i općenito e-društva. To je tema koja angažira i poziciju i opoziciju“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Drugi dio rasprave, dodao je, bio je na razini koja nema nikakve veze s tom temom, poručivši kako je to sve dio demokracije. „Bitno je da naša politika, a to je politika informiranja hrvatske javnosti i informiranja Hrvatskoga sabora o ključnim europskim temama, bude čvrsta, ustrajna i kontinuirana. To ćemo raditi i dalje i moja je ambicija da se ta rasprava prometne u referentnu raspravu o europskim pitanjima u Hrvatskoj“, pojasnio je.  
 
Što se tiče rasprave o povjerenju Vladi, koja će se na inicijativu oporbe održati sutra u Saboru, predsjednik Vlade najavio je da će Vlada pojasniti sve što radi i otkloniti neutemeljene teze oporbe.
 
Osvrnuo se i na druga zbivanja protekloga tjedna, istaknuvši sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca. U tom je kontekstu napomenuo da će se idući tjedan održati sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, a oba je sastanka ocijenio dobrom pripremom prije Socijalnog summita koji će se održati u Gothenburgu, a na kojem će predsjednik Vlade sudjelovati zajedno s ministrom rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem.
 
„Fokusirani smo na radna mjesta i bitne teme hrvatskoga društva“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Spomenuo je i Dan Sveučilišta u Zagrebu, na čijem je obilježavanju sudjelovao s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ističući kako je izrazito važno da sve što Vlada poduzima na temu znanosti i obrazovanja to čini u suradnji s hrvatskim sveučilištima.
 
Ovoga je tjedna otvoren i jubilarni, 40. Interliber, a predsjednik Vlade ocijenio ga je važnim sajmom za kulturu čitanja i kulturu općenito te je pozvao sve koji imaju mogućnost da ga posjete. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković