Predsjednik Vlade o kapetanu Laptalu: učinit ćemo sve da pravda pobijedi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_kapetanu_laptalu_ucinit_cemo_sve_da_pravda_pobijedi.jpg
ZAGREB, 28. srpnja 2008. (Hina) - Učinit ćemo sve da pravda pobijedi, izjavio je danas premijer Ivo Sanader na novinarsku zamolbu da komentira izjave kapetana Kriste Laptala u medijima da se hrvatska diplomacija nije dovoljno angažirala kako bi mu pomogla prije i tijekom sudskog procesa u Grčkoj, gdje je osuđen na 14 godina zatvora pod optužbom za krijumčarenje droge.

"To je jedan vrlo tužan slučaj i mi ćemo, poštujući trodiobu vlasti i činjenicu da se (Laptalo) nalazi u drugoj zemlji, učiniti sve da pravda pobijedi. To je ono što mogu poručiti kapetanu Laptalu i njegovoj obitelji", izjavio je premijer u zagrebačkom hotelu "Sheraton", tijekom svečanog ispraćaja hrvatskih športaša na Olimpijske igre u Pekingu.

Istaknuo je kako je Hrvatska i do sada u slučaju kapetana Laptala "činila dosta", napominjući da je osobno poslao pismo grčkom premijeru.

"U tom smislu, ne mogu komentirati pojedine izjave ovih dana, ali sigurno će Hrvatska, sukladno demokratskoj praksi i standardima koji postoje u svakoj demokratskoj zemlji, učiniti sve da pravda pobijedi", kazao je Sanader.

Na novinarsko pitanje je li Srbija uhićenjem Radovana Karadžića stigla Hrvatsku na putu u euro-atlantske integracije, premijer je odgovorio kako nema bojazni da će Hrvatska u EU ući u paketu sa Srbijom.

"Nema bojazni od paketa. Hrvatska će sigurno ući u EU prije Srbije, tu bojazni nema", rekao je Sanader.

Istaknuo je kako je uhićenje Karadžića dobar čin kojega je Vlada pozdravila, ali da Srbija ima još puno posla na uhićenju i isporuci Haškom sudu preostala "dva velika ratna zločinca" - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Očekujemo da će nova srbijanska vlada i srbijanski predsjednik nastaviti ovim putem, u tome im držimo palčeve", rekao je Sanader, dodavši kako će Srbija na svom europskom putu imati potporu Hrvatske.

Upitan gdje je bio zadnjih desetak dana, budući da ga nije bilo u medijima, a prošloga tjedna nije održana ni redovita sjednica Vlade, odgovorio je da Vlada nije zasjedala jer nije bilo dovoljno točaka dnevnog reda, te da je to iskoristio kako bi nekoliko dana otišao na odmor. "Pa šest mjeseci smo radili u petoj brzini, u olimpijskoj formi", poručio je premijer.

Spomenuta peta brzina dovela je, kazao je, do toga da se snažnije krenulo u realizaciju programa iz predpristupnih fondova EU, a razloge ranijih zastoja u tom procesu vidi u činjenici da su krajem prošle godine bili izbori, da se dugo čekalo na formiranje vlade, te zbog drugih "subjektivnih i objektivnih poteškoća".

"Sve su to demokratski procesi i došlo je do zastoja, ali sada to ispravljamo i idemo u petoj brzini", rekao je Sanader.

Od hrvatskih olimpijaca očekuje da će u Pekingu ostvariti dobre športske rezultate, a upitan koji su među njima, po njegovu mišljenju, najveći kandidati za medalje, odgovorio da su to, prije svega, Blanka Vlašić, rukometaši, vaterpolisti, plivači i veslači.

Upitan koji mu je najomiljeniji šport, odgovorio je: "Zbrajanje medalja, to mi je najslađi dio športa".



Pisane vijesti