Predsjednik Vlade o mirovinama i pelješkom mostu

Od Vlade nitko do sada nije zahtjevao povrat mirovina umirovljenicima koji su od 1991. do 1995. živjeli na okupiranim područjima Hrvatske, niti Vlada razmatra to pitanje, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 28. ožujka (Hina) - Od Vlade nitko do sada nije zahtjevao povrat mirovina umirovljenicima koji su od 1991. do 1995. živjeli na okupiranim područjima Hrvatske, niti Vlada razmatra to pitanje, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

Sanader je to rekao u Vladi, komentirajući tekst u današnjem "Večernjem listu", u kojem stoji da su se HDZ-ovi koalicijski partneri - SDSS i HSU, posvađali oko pitanja povrata mirovina toj skupini.

"Nema nikakvog zahtjeva, to je neka tema u zraku, ali ona apsolutno nije aktualna", rekao je Sanader, i ponovio da je "tema deplasirana, budući da ni Pupovac ni nitko drugi nije došao s takvim zahtjevom".

Naglasio je da je Vlada riješila pitanje umirovljeničkog duga, sukladno odluci Ustavnog suda, a da s umirovljenicima pregovara o pravima još 43.000 umirovljenika koji nisu obuhvaćeni tim procesom.

Zamoljen da komentira stav Vijeća ministara BiH da bi Pelješki most visine 30 metara ugrozio neškodljiv prolaz u vode susjedne države, Sanader je rekao kako bi volio da to pitanje riješi zajednička stručna skupina, a ne politika.

"To je pitanje vjerojatno poprimilo političke konotacije, jer se u BiH bliže jesenski parlamentarni izbori", rekao je Sanader, naglašavajući kako Hrvatska ima pravo graditi most kako bi spojila svoj teritorij.

Istaknuo je i da će pitanje Pelješkog mosta Hrvatska nastojati riješiti u dogovoru s BiH, te najavio da će o tome još jednom razgovarati s čelnicima susjedne države.



Pisane vijesti