Predsjednik Vlade o novim dokumentima protiv Markača: Došlo je do nesporazuma

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_novim_dokumentima_protiv_markaca_doslo_je_do_nesporazuma.jpg
ZAGREB, 11. ožujka 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u utorak da očekuje kako će na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY) obrana pobiti kvalifikacije tužiteljstva, te dodao da je glede novih dokumenata koji navodno inkriminiraju Markača "došlo do nekog nesporazuma".

Odgovarajući na novinarsko pitanje što očekuje od suđenja s obzirom na teške kvalifikacije i nove dokumente koje je hrvatska Vlada poslala haškom tužiteljstvu a koji navodno terete Markača, Sanader je rekao da "oko tih dokumenata postoji jedan nesporazum".

"Postoji jedan zahtjev Tužiteljstva da se određeni dokumenti iz MORH-a i MUP-a dostave. Međutim tih dokumenata nema. Čini se da je došlo do nesporazuma, da neki dokumenti koji su došli nisu ti koje je tražilo Tužiteljstvo", rekao je Sanader nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka koji je bio posvećen ZERP-u i pristupnim pregovorima s EU-om.

"Tih dokumenata nema, a mi ćemo provesti istragu da vidimo zašto tih dokumenata nema. U tom smislu, čini mi se da je jučer došlo do nekog nesporazuma. Dakle, možda je Tužiteljstvo tražilo neke druge dokumente, ali ovih o kojima se govorilo proteklih tjedana naprosto nema i mi ćemo provesti istragu zašto ih nema i gdje su", rekao je Sanader.

On je također dodao da od suđenja očekuje da će obrana pobiti kvalifikacije Tužiteljstva i da će presumpcija nevinosti hrvatskih generala biti potvrđena.

Obrana generala Markača je na predraspravnom ročištu pred Haškim sudom u ponedjeljak postavila i pitanje popisa dokumenata o generalu Markaču koji je od Tužiteljstva primila tek dan ranije i za koji nije jasno predstavlja li nove dokaze.

Markačevi branitelji Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović rekli su da se radi o popisu od 15-ak stranica dokumenata iz MUP-a RH koji pokrivaju vrijeme prije, tijekom i poslije Oluje, a koji se tiču Markača.

"Zamjeramo da nakon 13 godina dokumenti dolaze dan prije suđenja", kazao je Mikuličić, poručivši da treba vidjeti razloge za to kao i je li opravdano da dokumenti tek sada dolaze.

Haški tužitelj Alan Tieger izjavio je da je riječ o "potencijalno bitnoj dokumentaciji". On je kazao da je Tužiteljstvo tek prošlog tjedna dobilo obavijest da će dobiti dokumente MUP-a, te da oni još nisu stigli u Den Haag. Tieger je naglasio da Tužiteljstvo tek treba pregledati dokumente i nakon toga odlučiti hoće li ih i na koji način koristiti na suđenju.



Pisane vijesti