Predsjednik Vlade o odnosima sa Slovenijom: Politika ucjene ne vodi ničemu, dijalogom možemo rješavati otvorena pitanja

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/7 rujna/Sjednica VRH/DSC_1073.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna politička pitanja. 

U proteklih tjedan dana, dva puta je posjetio Bosnu i Hercegovinu. Prvo Žepče, Tuzlu i Orašje, a zatim Livno, Široki Brijeg i Mostar. S predstavnicima državnih i lokalnih vlasti predsjednik Vlade Plenković razgovarao je o nizu projekata koje sufinancira hrvatska Vlada u Bosni i Hercegovini. 

„Mogu reći da se aktivnosti i proračunska sredstva koja alociramo za Hrvate u Bosni i Hercegovini zaista prepoznaju kao važan doprinos“, naglasio je. 

Predsjednik Vlade u toj je prigodi telefonski razgovarao i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, o mnogim pitanjima, između ostalih i pitanju Pelješkog mosta. Naglasio je da je hrvatska Vlada spremna dati dodatna pojašnjenja svih aspekata, ukoliko je to potrebno, ali i da se most gradi na hrvatskom teritoriju prema usuglašenim tehničkim gabaritima. Dodao je da će, osim što će spojiti hrvatski teritorij i teritorij Europske unije, od Pelješkog mosta koristi imati i Neum, u kojem se također stvaraju velike gužve tijekom sezone zbog novog schengenskog režima kontrole granica. 

„Očekujem da kroz dijalog pronađemo najbolje modalitete s kojima će biti zadovoljne i Hrvatska i Bosna i Hercegovina“, poručio je predsjednik Vlade. 

Osvrnuo se i na konferenciju o hrvatskoj obrambenoj industriji, koju je ocijenio vrlo značajnom za ukupan hrvatski izvoz i razvoj hrvatske industrije i tehnologije. 

„Idemo u korak s europskim i globalnim trendovima i pratimo pozicioniranje naše industrije i privatnog sektora  u tom segmentu bolje nego što je to bilo ranije“, kazao je. 

Održana je i konferencija o strukovnom obrazovanju, a predsjednik Vlade naglasio je da je Vladi u fokusu hrvatski obrazovni sustav i budućnost mladih. U tom je kontekstu najavio i današnju sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje će predstaviti Akcijski plan za provedbu Strategije. 

„Radimo važne iskorake i nastavit ćemo raditi na dobrobiti mladih generacija“, istaknuo je. 

Izdvojio je i posjet Virovitičko-podravskoj županiji, istaknuvši kako očekuje daljnji razvoj Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u smislu financiranja brojnih projekata koji se odnose na sve što vodi demografskoj revitalizaciji tog dijela Hrvatske. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na odnose sa Slovenijom, odnosno na „male tenzije koje su se pojavile u dijalogu sa Slovenijom“ nakon Foruma u Bledu. Ponovio je da je stav Hrvatske oko arbitraže jasan.

„Otvoreno granično pitanje je otvoreno i spremni smo o njemu razgovarati na bilateralan način“, poručio je Plenković.

Dodao je da se na službeničkoj i diplomatskoj razini u ovome trenutku traži najbolji termin za posjet slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu. 

„To radimo u uvjerenju da jedino dijalogom možemo rješavati otvorena pitanja i gajiti dobrosusjedske odnose“, naglasio je.

Pozvao je Sloveniju da napusti politiku rezerve i nesuglasja i da podrži Hrvatsku, kao članicu Europske unije, u nastojanjima da postane članicom OECD-a. 

„Politika ucjena ne vodi ničemu, to smo vidjeli prije nekoliko godina. Mislim da bi i za Sloveniju i Hrvatsku bilo jako dobro da obje budu članice OECD-a. Vjerujem da ćemo kroz dijalog i to pitanje riješiti“, poručio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković