Predsjednik Vlade o poplavama u Slavoniji: Na ljudskoj tragediji estradu radit nećemo

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_poplavama_u_slavoniji_na_ljudskoj_tragediji_estradu_radit_necemo.jpg

Upitan što znači proglašenje katastrofe u proceduralnom smislu za Vukovarsko-srijemsku županiju i što Vlada planira učiniti na sutrašnjoj sjednici u Županji, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da Vlada je ocijenila da prema odgovarajućim zakonima mora preuzeti sve u svoje ruke i da je to efektivnije, i zbog određenih propusta, županijskih vlasti i određenih stožera. „Možda je to u ovoj situaciji nadmašivalo njihove mogućnosti, mi preuzimamo odgovornost. Prije svega odgovornost, da se ne bi u nikoga upiralo prstom, dakle odgovorna je Vlada“. Rekao je da će se sutrašnja izvanredna sjednica održati u Županji, zato jer je najbliža direktno ugroženim područjima, a mjere koje Vlada usvoji odnosit će se na pomoć i mjere koje se tiču otklanjanja posljedica poplave i izravnu pomoć ljudima u stanju u kojem se sad nalaze.

Premijer je kazao da je Hrvatska ozbiljna država i da sada pokazujemo da smo ozbiljna država i administracija, bez obzira na krizu, i da je ovaj posao do sada dobro odrađen. „Treba dokazati da su razmjeri štete preko 0,6 posto BDP-a, to je skoro 2 milijarde kuna, ja ne želim fabricirati podatke, i cijelo vrijeme govorim protiv estradizacije ljudske tragedije, u tome zahvaljujem najvećem djelu medija jer na ljudskoj tragediji estradu radit nećemo, pa isto tako neću obećavati nešto za što nemam dokaz u ovom trenutku, a ponavljam još jednom da bismo se kvalificirali za taj Fond solidarnosti šteta mora biti 280 milijuna eura. Kako da vam kažem da je tolika ako ne znam“, rekao je.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ponovio je da će se o pucanju nasipa razgovarati i to ozbiljno. „Od toga ne odustajem. Tu ću tražiti istragu i to međunarodnih stručnjaka, ako treba, da vidimo gdje je greška. Evo, greška je bila, a moglo se dogoditi, srećom nije, da nam nasip popusti ili da ga voda preplavi u sredini u kojoj živi 70, 80 tisuća ljudi. I to bi onda bilo strašno, i tada ne bih mogao reći ovo što sada govorim. Dakle, država će obnoviti, nakon što se, naravno, sve to skupa povuče, komisije izađu na teren, Vlada odredi određena pravila, kriterije koji će biti jasni, za sve isti, onda ćemo vidjeti koliko to košta, a uvjeren sam da to može hrvatska država može pokriti. I pokrit će“, rekao je dodavši da novca u proceduri prekomjernog deficita nema na bacanje, ali ga za ovo ima te nastavio: „Iz Državnog proračuna. Iz proračunskih pozicija za elementarne nepogode, iz proračunske pričuve. Ako bude trebalo, i sa drugih pozicija. Uvijek postoji način i prostor da se ide u rebalans proračuna, ako bude potrebno, a mislim da neće biti potrebno. Ali mislim da vam je jasno odakle novac. Naš novac“.

Upitan za osvrt na „prozivke onih koji kažu da ste se na poplavljenim područjima pojavili kao turist“ predsjednik Vlade je kazao: „Imam puno ozbiljnog posla i svatko tko želi pomoći, dobrodošao je i ja, ponavljam, dakle, radim sve sa svoje strane da se ovo ne pretvori u estradizaciju. Svim svojim suradnicima koji su zakonski nadležni, bili oni članovi Vlade ili direktori javnih poduzeća ili državnih uprava, prepuštam i kontroliram ih, ali prepuštam da rade svoj posao i donose mjere koje nisu potrebne da ih se donosi na Vladi. Tako se po meni vodi Vlada i država, a ne na način da se sve koncentrira u jedne ruke i da se onda radi estrada od toga. Dakle, očito je da ovom situacijom upravljamo, da znamo što radimo i iz nje ćemo izaći svi zajedno jači. Pa neka onda građani, ako je to uopće bitno, ocjenjuju što je dobro, a što nije bilo dobro. Dakle, ja sam tamo, na tim područjima bio u subotu ujutro i bio sam odmah u subotu navečer kada je pukao nasip u Rajevom Selu i to je zasad, po meni, upravo prava mjera, sve više od toga je estrada. Bježite od toga“.



Pisane vijesti