Predsjednik Vlade o referendumu za NATO i požarima

SPLIT, 6. kolovoza 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader odgovarajući danas u Splitu na upit novinara o obećanjima čelništva SDP-a da će kada dođu na vlast raspisati referendum za ulazak u NATO, izjavio da za to nema potrebe te da referendum za NATO nije predviđen u hrvatskom Ustavu.

"Procjenjujem da je riječ o jednoj jeftinoj predizbornoj kampanji i demagogiji", ocijenio je premijer.

Na upit može li se nešto učiniti u vezi s požarima koji se iz BiH šire u Hrvatsku, premijer je odgovorio kako je to jedinstven slučaj u međunarodnoj situaciji.

"Ne znam postoji li sličan slučaj u Europi, tražit ću od naše diplomacije da nam to kaže. U svakom slučaju mora se uspostaviti što uža suradnja između Hrvatske i BiH, ali je pitanje kada će BiH uspostaviti svoje vatrogasne postrojbe jer su naši kanaderi odlazili preko granice i gasili požare u BiH, no bez vatrogasaca na zemlji, požar se ne može ugasiti", rekao je premijer.

Podsjetio je da je Hrvatska poslala kanader i u Makedoniju kada je vatra gotovo ušla u Bitolu te je makedonska vlada uputila zahvalu zbog, kako su napisali, činjenice da je hrvatski kanader spasio dva sela u okolici Bitole.

"Ja ću vjerojatno predložiti Europskoj komisiji da se negdje u Hrvatskoj, u Zadru ili Divuljama, uspostavi regionalni centar koji bi koordinirao akcije u slučaju nepogoda za jugoistočnu Europu", kazao je, dodavši da ukoliko se prihvati njegov prijedlog, da bi taj centar financirala Europska unija.



Pisane vijesti