Predsjednik Vlade obišao vojnike koji rade na čišćenju odvodnih kanala

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u nedaleko Privlake na vinkovačkom području obišao postrojbe 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade 3. korpusa HV-a čiji pripadnici rade na čišćenju poljskih kanala za odvod vode.

PRIVLAKA, 17. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u nedaleko Privlake na vinkovačkom području obišao postrojbe 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade 3. korpusa HV-a čiji pripadnici rade na čišćenju poljskih kanala za odvod vode.

Radovi kod Privlake započeli su prije četiri dana, a povod za čišćenje kanala bile su poplave koje su krajem kolovoza nanijele štetu brojnim kućanstvima i poljoprivrednicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Informirajući predsjednika Vlade o tijeku radova zapovjednik 3. korpusa general Zvonko Peternel rekao je kako trenutačno osim u Privlaci postrojbe HV-a čiste kanale i na području Podgorača u Osječko-baranjskoj županiji i Gornje Vrbe u Brodsko-posavskoj županiji.

Na tim je poslovima angažirano 200-njak pripadnika HV-a koji su do sada od drveća, visokog i niskog raslinja očistili 10 kilometara kanala.

Čestitajući pripadnicima HV-a na trudu koji ulažu u čišćenje zapuštene kanalske mreže Sanader je rekao kako se neki kanali nisu čistili i više od 20 godina. "Želim kao predsjednik Vlade izraziti zadovoljstvo onim što smo vidjeli i reći da ćemo u okviru mogućnosti državnog proračuna dodatno pripomoći da se ova akcija i dalje nastavi", rekao je Sanader, dodajući kako će se postrojbe HV-a i ubuduće angažirati u poslovima čišćenja kanala.

Ovo može biti jedna od aktivnosti koju vojska može stalno i trajno obavljati. Razgovarat ću o tome i s predsjednikom Republike kao vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, najavio je dodavši kako se unatoč budućeg angažmana HV-a neće s lokalnog stanovništva skinuti obveza čišćenja kanala 3. i 4. kategorije.

Uz predsjednika Vlade nazočni u obilasku postrojbi HV-a kod Privlake bili su i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministri u Vladi Petar Čobanković, Ivica Kirin i Berislav Rončević te predstavnici Vodoprivrede.

Na pitanja novinara o visini šteta koje su ove godine prouzročile poplave ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković rekao je kako se one još uvijek popisuju, ali su zasigurno veće od troškova uređenja kanalske mreže.

Podsjetio je kako je čišćenje kanala 3. i 4. kategorije u nadležnosti lokalne samouprave i posjednika odnosno vlasnika poljoprivrednog zemljišta. "Ne možete u isto vrijeme okrivljavati državu, napadati i tražiti nadoknadu štete zbog onoga što sami niste učinili", poručio je Čobanković rekavši kako će država kanale dovesti u tzv. nulto stanje a onda zahtjevati da se oni rigorozno održavaju.

Sanader je najavio kako će danas obići i arheološki lokalitet Vučedol kod Vukovara te Ilok. Idući tjedan najavio je održavanje sjednice Vlade u Slavonskom Brodu i na toj će sjednici kako je rekao Vlada svečano označiti početak radova na koridoru 5C.

Predsjednik Vlade u Vinkovcima boravi na 40. Vinkovačkim jesenima, manifestaciji tradicijske kulture koja se održava od 9. do 18. rujna.



Pisane vijesti