Predsjednik Vlade: Očekujem da restrukturiranje Agrokora rezultira kvalitetnim kompanijama i omogući održivo poslovanje

Po završetku svečanosti, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ponovno je istaknuo značajnu ulogu Kliničkog bolničkog centra Zagreb i njegov veliki doprinos hrvatskom zdravstvu.

Iskazao je puno poštovanje liječnicima, medicinskim sestrama i cijelom zdravstvenom osoblju, koji svojom predanošću i humanizmom pomažu hrvatskim građanima.
 
„Nastojat ćemo da se ovakva stožerna institucija i dalje razvija i na Vladi je da pronađe adekvatne načine koji bi osigurali dostupnost zdravstvenih usluga svim hrvatskim građanima i njegovo održivo financiranje u skladu s načelom solidarnosti“, naglasio je.
 
Upitan o dugovima u zdravstvu, premijer Plenković napomenuo je da je zdravstvo dio Nacionalnog programa reformi te spada u ključne i strukturne reforme u kojima se očekuje iskorak. Dobrim je ocijenio stabiliziranje duga u odnosu na 2015. godinu.
 
„Boljim povezivanjem bolnica, boljom tehnološkom opremom, uštedama i funkcionalnom povezanošću očekujemo daljnje smanjivanje duga, a ministar ima zadaću te ciljeve i ostvariti“ rekao je. Naglasio je da Vlada nastoji smanjiti proračunski deficit, a samim time i dugove u zdravstvu.
 
„To nije moguće napraviti preko noći i očekujem veliku ulogu HZZO-a i Ministarstva zdravstva“, dodao je.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na pismo koje je ministrica Gabrijela Žalac uputila ministru Slavenu Dobroviću, poručivši da se za Uskrs navršava rok od šest mjeseci, koji je dao ministrima za pripremu dokumentacije, što je dovoljno razdoblje da steknu uvid u sve segmente funkcioniranja njihovih resora, pogotovo onih provedbenih tijela koja rade na apsorpciji europskih sredstava.
 
„Ministrica Žalac ima zadaću koordinatorice i apelira prema svima da poduzmu odgovarajuće aktivnosti, kako bi apsorpciju digli na puno više postotke i iskoristili 10,7 milijardi eura za konkretne projekte“, istaknuo je.
 
Na upit postoje li kontakti između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Agrokorom, predsjednik Vlade odgovorio je da je o toj temi dugo razgovarao s predsjednikom Komisije Junckerom i detaljno mu objasnio o čemu se radi. Naglasio je da je pristup Vlade ovoj krizi bio jedini moguć  te da je Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku postavljen pravni temelj za ovakav angažman. „Ovaj je dobro izbalansirani zakon preveden kako bi nadležne službe Europske komisije mogle pregledati dokument“, kazao je. 
 
Predsjednik Vlade vjeruje da će već idućega tjedna stručno izaslanstvo nadležnoga ministarstva i Vlade otputovati u Bruxelles na konzultacije. Dodao je da ne vidi nikakav problem, niti očekuje ikakve poteškoće, s obzirom da su  i druge su zemlje imale slične situacije.
 
"Ono što je u svemu najvažnije je da nema nikakvih izravnih državnih potpora, niti će bilo kakvi dugovi Agrokora po ovom zakonu postati dugovi države'', naglasio je Plenković.
 
Na upit o mogućoj  kaznenoj odgovornosti, premijer je upozorio da o nečijoj kaznenoj odgovornosti ne odlučuje politika, nego policija i Državno odvjetništvo, a ukoliko postoji osnovana sumnja, o tome će odlučivati sud.
 
„Moja je poruka  da je izrazito važna puna neovisnost tijela zaduženih za te aspekte sagledavanja. Uloga izvanrednog povjerenika kojeg smo imenovali je da, prije svega, cjelovito i dubinski snimi stanje u kompaniji, da pregleda knjige i financijska izvješća, da u kratkom roku stabilizira sve ono o čemu smo govorili, da veliki i mali dobavljači postignu dogovor s bankama oko isplate, deblokiraju se računi i na taj način postigne temeljni cilj'', rekao je Plenković.
 
Dodao je da u daljnjem procesu restrukturiranja, koje će trajati više od godinu dana, očekuje rezultat koji bi mogao kvalitetnim kompanijama u okviru Agrokora, omogućiti održivo poslovanje.
 
"To je ono što je bitno, a o nečijoj kaznenoj odgovornosti nije na politici da prejudicira“, kazao je Plenković.
 
Komentirajući dodatno snižavanje rejtinga Agrokoru koje je jučer objavila agencija Moody's, Plenković je poručio da kreditne rejting agencije gledaju što se zbiva s kompanijom, a kad je ona došla u fazu da država donosi zakon kojim uvodi izvanrednu upravu, onda je to gotovo refleksna reakcija.  Kazao je da  će kreditne rejting agencije pratiti kako se razvija proces restrukturiranja i stabilizacije te je uvjeren da će, bude li taj proces uspješan, i ocjene biti optimističnije nego što su danas.
 
Ponovno je istaknuo da se donesenim zakonom štiti stabilnost hrvatskoga gospodarskog i financijskog sustava te se ne radi o zakonu kojim se štiti bilo koja osoba ili bilo koja kompanija.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković